Progonoză: Continuă nota optimistă, dar cu un ton mai rezervat. Antreprenorii români, prudenţi în 2017

Trimite și altora

orasÎn contextul temperării consumului intern şi al creşterii riscurilor externe, peste jumătate dintre antreprenorii români estimează că în acest an economia autohtonă va continua să crească, însă într-un ritm mai lent faţă de 2016, potrivit RomaniaLibera.ro.

 

 

Un sondaj de opinie realizat de KeysFin în rândul oamenilor de afaceri din România relevă un optimism moderat pentru 2017, condiţionat de provocările de ordin fiscal-bugetar şi de evoluţia economică mondială, scrie ClujToday.ro.

 

După ce în 2016 consumul a fost principalul motor al creşterii economice de peste 4%, evoluţia economică din 2017 este privită într-o notă pozitivă, însă majoritatea investitorilor rămân destul de rezervaţi. Chiar dacă măsurile de relaxare fiscală, de la reducerea TVA la 19% la eliminarea mai multor taxe şi impozite, alături de creşterea salariului minim pe economie de la 1 februarie 2017, ar trebui, teoretic, să stimuleze suplimentar consumul, cei mai mulţi oameni de afaceri au aşteptări moderate în ceea ce priveşte ritmul de creştere economică.
În total, 53% din managerii chestionaţi de KeysFin estimează o creştere a PIB între 4 şi 4,1%, 28% din ei văd o evoluţie între 4,2 şi 5%, în timp ce 13% cred că avansul economic va fi sub 4%.
Întrebaţi care sunt principalele provocări ale anului care tocmai a început, cei mai mulţi manageri (62%) au estimat o temperare a creşterii consumului, 43% s-au referit la incertitudinile legate de evoluţia economică mondială, 37% s-au invocat posibilele măsuri fiscale, iar 24% au indicat o potenţială creştere a inflaţiei.
„În 2016, cota generală a TVA a fost redusă de la 24% la 20%, iar cea la alimente a coborât la 9%. Măsurile s-au regăsit în consum, care a accelerat puternic. Scăderea cu un punct a TVA de la 1 ianuarie 2017, creşterea salariului minim şi reducerile de taxe şi impozite promise de noul Guvern însă nu vor mai influenţa la fel de mult consumul“, spun analiştii de la KeysFin. Potrivit acestora, este greu de crezut că apetitul de consum al românilor va mai atinge nivelul-record de anul trecut.
„Creşterea salariului minim de la 1 februarie va pune presiune pe companii şi nu este exclus ca debuşeul să fie regăsit într-o creştere generală a preţurilor“, mai susţin analiştii KeysFin. Potrivit acestora, rata inflaţiei în 2017 ar urma să atingă nivelul de 2-2,1%.
Conform Barometrului, cei mai mulţi investitori (76%) estimează că leul va rămâne stabil în acest an. Moneda euro va fi cotată între 4,45 şi 4,55 lei, cu mici fluctuaţii în primăvară şi în toamnă. Doar 22% văd un curs al euro peste pragul de 4,6 lei.
Citiți mai mult AICI

Comments

comments

SHARE
Previous articleCum va arăta economia americană cu Donald Trump?
Next articleFrench Tech Ticket premiază un start-up românesc: PARKING+PLUS
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

seventeen − ten =