Roaming gratuit în Uniunea Europeană​

Trimite și altora

roamingTarifele de roaming vor fi eliminate în interiorul Uniunii Europene începând din 15 iunie. Este o veste mare pentru consumatorii europeni, dar care are și o importantă încărcătură simbolică care constă în întărirea pieței comune, potrivit RFI România.

Eliminarea tarifelor de roaming în Uniunea Europeană este o măsură pregătită de aproape 10 ani și care a fost negociată cu firmele care acționează în piața de telecomunicații din Europa. Ea s-a introdus gradual și a fost promovată de Comisia Europeană și de Parlamentul European.

Desigur, impactul asupra operatorilor comerciali nu este de neglijat. De exemplu, piața franceză de telefonie mobilă este una concurențială existând patru operatori: Free, Orange, SFR și Bouygues Telecom. O analiză publicată de cotidianul francez Les Echos arată că, spre exemplu, compania Orange a încasat anul trecut din convorbirile în roaming 150 milioane de euro. Este previzibil ca o parte din această sumă să nu mai fie încasată în a doua parte a anului, atunci când se va aplica măsura de eliminare a tarifelor de roaming. În medie, veniturile din tarifele de roaming ale unui operator telecom european reprezintă 5% din cifra de afaceri.

Trebuie remarcat că măsura dispariției tarifelor de roaming se va aplica la începutul acestei veri, fapt care va avea un impact important atât asupra companiilor telecom, cât și asupra consumatorilor. Știindu-se că vara este perioada concediilor care reprezintă momentul de vârf de consum al convorbirilor telefonice efectuate de consumatori între diferite țări.

Interesant este că operatorii de pe piața telecom franceză sunt deja pregătiți pentru momentul 15 iunie. Un analist al pieței a definit succint situația spunând: dacă o companie anticipează prea devreme eliminarea roamingului, poate să piardă venituri. Dacă o anticipează prea târziu, poate să piardă cota de piață. Complicată ecuație, nu-i așa?

De altfel, una din companiile de pe piața franceză, a „furat startul” anunțând o ofertă care elimină tarifele de roaming începând chiar din acest moment, pentru întregul an, pentru 35 de țări. Celelalte companii au și ele oferte, dar ceva mai restrictive în sensul că se referă la statele europene și doar pentru o perioadă limitată de timp, de exemplu 35 de zile.

Desigur, toată lumea se întreabă care va fi reacția operatorilor telecom care vor trebui să inventeze ceva pentru a compensa pierderea previzibilă de venituri. Spre exemplu, companiile telecom germane ar putea avea o problemă pentru că în mod tradițional, turiștii nemți pleacă masiv în vacanță în țările din sudul Europei. Și aflați acolo, evident, că vor vorbi la telefon acasă.

În același timp, operatorii de telecom francezi caută noi soluții și noi servicii pentru clienții care se deplasează în alte țări. De exemplu, o companie telecom le propune clienților să plătească o asigurare care să acopere riscul de pierdere a telefonului în străinătate și înlocuirea aparatului în 24 de ore. De asemenea, se speră că o parte din veniturile pierdute din eliminarea roamingului în Uniunea Europeană să fie compensată din convorbirile efectuate în afara Europei.

Cert este că eliminarea roamingului în Uniunea Europeană este o binefacere pentru clienți și o provocare pentru companiile din industria telecom.

Dar eliminarea tarifelor de roaming mai înseamnă un lucru important în contextul dezbaterilor despre viitorul Uniunii Europene. Măsura este un exemplu excelent și foarte clar pentru cetățenii europeni despre ce înseamnă dezvoltarea unei piețe unice. Într-un moment în care Brexitul rupe Uniunea Europeană, consolidarea pieței unice este soluția. Din punctul de vedere al consolidării piețelor unice, Europa are încă restanțe, un exemplu fiind domeniul energetic. În concluzie, un gest simplu precum eliminarea tarifelor de roaming este felul cel mai concret prin care europenii pot simți efectele unei piețe comune.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY