Preşedintele CSM, Mariana Ghena, spune că a cerut Ministerului Justiţiei sprijin în demersul de a fi consultaţi în situaţia în care se pune în discuţie o astfel de lege. „Am făcut demersuri în formă scrisă şi la Ministerul Muncii, dacă există un astfel de proiect şi dacă el ne priveşte, să fim invitaţi şi noi”, a arătat Ghena. Asta nu s-a întâmplat însă, a declarat în ședința CSM Gabriela Baltag.
Și reprezentantul Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România spune că a avut aceeaşi solicitare. „Am văzut o serie de variante, nu avem un text de lege şi facem numai supoziţii. Este o stare de incertitudine. Unii zic că o să ne scadă salariile, alţii că o să ne crească. Acest proiect de lege care ne include ar trebui adus la cunoştinţă asociaţiilor de magistraţi şi Consiliului Superior al Magistraturii. Vrem o lege specială, avem un statut special”, a susţinut acesta.
La rândul său, reprezentantul Asociaţiei Procurorilor din România, Bogdan Gabor, a spus că a fost exprimat un punct de vedere şi organizaţia profesională a înaintat CSM un memoriu în ceea ce priveşte garantarea independenţei financiare a magistratului. „Nu avem niciun text oficial faţă de care să ne spunem un punct de vedere. Nici la CSM nu a fost înaintat un proiect de lege a salarizării. Există o reală îngrijorare că ar putea să scadă indemnizaţiile magistraţilor, ceea ce este o problema”, a arătat Gabor. El a făcut referire şi la afirmaţiile ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, potrivit cărora ar trebui să se facă o diferenţiere între indemnizaţiile judecătorilor şi cele ale procurorilor. „Avem acelaşi statut, aceleaşi obligaţii şi interdicţii. În Franţa, Italia, Belgia, statutul procurorilor şi judecătorilor este acelaşi, la fel şi nivelul de salarizare”, a susţinut Gabor.
În fine, și preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România, Andreea Ciucă, s-a plâns că negocierile pe proiectul Legii salarizării unitare se fac în mod netransparent. „Suntem pe teren nisipos. Nu ştim în ce moment se găseşte această lege a salarizării. Această situaţie trebuie să fie foarte transparentă. Nu am aflat mare lucru din declaraţiile de la Ministerul Muncii, afirmaţii care ne-au îngrijorat. AMR cere oficial Ministerului Muncii să comunice forma proiectului care va fi pus în dezbatere”, a precizat Andreea Ciucă.
Prezent la ședință, Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a răspuns acestor îngrijorări amintind că instanţa supremă a dat o hotărâre clară potrivit căreia procurorii şi judecătorii au acelaşi statut de magistrat. „Diferenţele semnificative nu rezultă din salarii, ci din sporuri. Veţi vedea că diferenţele rezultă din aplicarea sporurilor pe diferite categorii, în cazul magistraţilor. De principiu, sunt de acord cu eliminarea acestor inechităţi salariale”, a arătat Tudorel Toader.
Citiți mai mult AICI