Ioan-Aurel Pop: România are nevoie de o politică națională pentru a-și păstra elitele în universități

Trimite și altora

ioan-aurel popRomânia are nevoie de un plan național pentru a-și păstra elitele în țară și pentru a-i convinge pe cei mai buni dintre absolvenți să rămână în universități, măcar pentru o perioadă. Ideea a fost lansată de rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj, academicianul Ioan-Aurel Pop. El este de părere că, în lipsa unui astfel de plan, generațiile viitoare sunt condamnate la mediocritate.

Universitățile din România, dar și școlile din învățământul preuniversitar trebuie să facă toate eforturile să îi păstreze cei mai buni absolvenți. Aceste elite pot asigura o calitate înaltă educației viitoarelor generații, iar acest lucru înseamnă șanse mai bune pentru viitorul țării, spune rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj, academicianul Ioan-Aurel Pop.

Rectorul clujean mai afirmă că statul român trebuie să investească serios în educație, după modele deja aplicate în țări europene de succes. ”Sunt state care investesc 6, 7, 10 chiar 12 la sută din PIB în educație”, a menționat profesorul Ioan-Aurel Pop.

Apelul academicianului Ioan-Aurel Pop vine în contextul în care, în ultimii ani, universitatea pe care o conduce a devenit cea mai bine plasată instituție românească de învățământ superior, potrivit evaluărilor internaționale. Universitatea Babeș-Bolyai se află printre cele mai bune 600 de universități din lume, în condițiile în care sunt evaluate 20.000 de universități. În contingentul în care se află universitatea clujeană se mai află instituții de învățământ superior din Varșovia, Cracovia, Bratislava, Ljubljana sau Budapesta, care, însă, beneficiază de o finanțare superioară celei pe care o primește Universitatea Babeș-Bolyai de la statul român.

Claudiu Pădurean

Comments

comments

SHARE
Previous articleEveniment caritabil: Terapeutul Cristina Varo îi invită pe clujeni să iasă din spațiul virtual și să se întoarcă la relațiile reale
Next articleEdouard Philippe este noul premier al Franţei
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

five × four =