Deficit de 11.000 de informaticieni pe piața muncii din Cluj

Trimite și altora

informaticieniCompaniile de IT din Cluj încearcă să îi recruteze pe tinerii care vor termina în acest an facultăţile de Matematică-Informatică şi Automatizări-Calculatoare. Viitorii absolvenţi primesc deja oferte înainte de examenele de licenţă, pentru că oferta de locuri de muncă în acest domeniu depăşeşte cu mult oferta de absolvenţi. Pentru a acoperi necesarul de informaticieni, companiile clujene au început să recruteze tineri şi din alte centre universitare din Transilvania, pe care îi mută la Cluj.

 

Piaţa muncii din Cluj se confruntă cu un mare deficit de informaticieni. Companiile clujene din domeniul producţiei de software au un ritm rapid de dezvoltare, iar cererea de specialişti în domeniul IT depăşeşte de câteva ori capacitatea universităţilor de a livra absolvenţi, spune prorectorul Universităţii Babeş-Bolyai, Anna Soos, care este profesor la Facultatea de Matematică-Informatică. ”Există studii care arată că ar fi nevoie de 11.000 de informaticieni în fiecare an”, spune Anna Soos.

În prezent, Facultatea de Matematică-Informatică are anual 660 de absolvenţi, iar Facultatea de Automatizări-Calculatoare din cadrul Universităţii Tehnice are anual peste 700 de absolvenţi. Cele două facultăţi ar putea să îşi dubleze numărul de studenţi dacă ar avea suficienţi profesori, însă mulţi dintre absolvenţii acestora preferă să muncească în mediul privat, unde primesc salarii de cinci ori mai mari decât la catedră. Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, Ioan Aurel Pop, afirmă că există o paletă tot mai largă de specializări în care tinerii primesc oferte de muncă de la companii încă din timpul facultăţii.

Comments

comments

SHARE
Previous articleEdouard Philippe este noul premier al Franţei
Next articleRomânii comemorează 205 ani de la cotropirea Basarabiei
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

20 − four =