Analist economic la RFI: S-ar putea să ne trezim într-o criză ca cea din 2009. Creșterea dispare cum a apărut

Trimite și altora

Criza politică produce efecte imediate în plan economic: euro este cotat la 4,58 de lei, cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani. Pe piața interbancară, înainte de prânz, cursul a fost chiar mai ridicat; de altfel, leul a pierdut astăzi teren și în fața dolarului sau a francului elvețian, transmite RFI România.

Pe termen mediu și lung, un blocaj politic poate produce însă efecte mult mai grave, care pot anihila cu ușurință creșterea de peste 5 procente înregistrată de România, atrage atenția, la RFI, analistul Sorin Dinu, cercetător la Institutul pentru Prognoză:

”Ne aducem aminte de perioada Radu Vasile. E cam același mecanism. Perioada aceea a însemnat pentru România o scădere semnificată a produsului intern brut. Există deja semnale, avertismente trimise guvernului român pentru înrăutățirea ratingurilor. Criza politică prelungită în mod probabil va duce la o degradare a ratingurilor României care va avea ca rezultat creșterea costurilor de finanțare pe termen imediat. Iar pe termen mai lung s-ar putea să ne trezim într-o criză ca cea din 2009. Transmite un semnal de instabilitate, iar creșterea aceasta economică dispare așa cum a apărut”, afirmă Sorin Dinu.

 

Ascultați interviu integral pe site-ul RFI România.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY