Reprezentanții UBB cer modificarea legilor educației și cercetării științifice

Trimite și altora

Universitatea Babeș-Bolyai a intrat, potrivit clasamementelor internaționale, între cele mai bune universități din lume. În unele clasamente, universitatea clujeană se numără printre primele 1.000 de universități din lume, iar în altele între primele 600. În această perioadă, obiectivul conducerii este să încheie tranziția Universității Babeș-Bolyai spre o universitate de tip World Class. Însă pentru a intra între primele 500 de universități din lume, este nevoie de schimbarea legislației în educație și în cercetare, în așa fel încât universitățile românești să poată face head-hunting și să îi promoveze pe profesorii merituoși.

Universitatea Babeș-Bolyai a intrat, potrivit clasamentelor internaționale, în elita educației din această parte a Europei. Însă, pentru a intra între primele 500 de universități din lume, este nevoie de modificarea legii educației, astfel încât și universitatea clujeană să poată face heand-hunting, la fel ca și universitățile occidentale, spune prorectorul Daniel David.

”Unu: În acest moment, în Legea Educaţei, în norma didactică nu mai există componenta de cercetare. Componenta de cercetare este obligatorie numai dacă este prezentată în planul de învăţământ, or acest lucru nu se întâmple niciunde în această lume, în senul că, cercetarea este foarte flexibilă. Nu poţi să îţi faci o proiecţie a cercetării într-un plan de învăţământ. Doi: nu putem să îi angajăm pe cei mai buni oameni din domeniul nostru, adică nu putem face ceea ce se cheamă head hunting. Dacă vrei un om foarte bun pe domeniul biologiei, noi nu putem să îi facem o ofertă, nu putem să îl angajăm, deorece orice post se ocupa, practic, prin concurs. Trei: nu putem face promovări. Sunt oameni care sunt foarte buni, care vor să treacă de la nivel de lector la nivel de conferenţiar, la nivel de profesor, însă nu putem să facem promovare, ci iarăşi trebuie să pretindem că facem concurs”, a declarat Daniel David.

O altă lege care trebuie să fie modificată este cea a cercetării științifice, deoarece actualul cadru legislativ este mult prea imprevizibil, spune prorectorul universității clujene, Dan Lazăr.

”În opinia mea, în momentul de faţă, finanţarea cercetării în universităţi lipseşte cu desăvârşire, atât finaţarea pe componenta de cercetare, nu există finanţare de la buget. Pe proiecitele naţionale de cercetare suntem în blocaj. Avem proiecte care s-au câştigat în luna februarie-martie şi nici până în momentul de faţă nu am reuşit să le contractăm, adică să fie semnate de către minister. Şi trei la mână, pe proiectele europene, având în vedere că autorităţile de management nu au fot acreditate, nici pe această componentă nu putem depune proiecte pentru a obşine finanţae. În consecinţă, pe toate cele trei paliere, universităţile nu pot merge mai departe cu activitatea de cercetare”, a spus Dan Lazăr.

Universitatea Babeș-Bolyai are statutul de universitate de cercetare avansată. Ea este cea mai veche universitate din România, pentru că a fost fondată în anul 1581, și, totodată, este cea mai mare universitate din țară, cu 42.000 de studenți, masteranzi și doctoranzi.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY