RFI: Cursul ar putea ajunge la 4,65 lei/euro. Care vor fi efectele pe termen mediu și lung?

Trimite și altora

Criza politică afectează în continuare leul. Cursul a atins ieri maximul ultimilor cinci ani şi se apropie de 4 lei și 60 de bani pentru 1 euro. Indiferent de soarta moțiunii de cenzură, până la intrarea în atribuții a noului guvern, moneda națională s-ar mai putea deprecia cu câțiva bani, estimează analistul financiar Dragoș Cabat, intervievat de RFI România.

”Este posibil ca leul să se deprecieze în continuare în fața euro în zilele următoare pentru că suntem într-o perioadă de criză care va continua cel puțin o săptămână, două. Indiferent de cum se va vota astăzi, fie împotriva moțiunii, fie pentru ea, rămânem într-o perioadă de criză politică. Cursul de schimb a fost dintotdeauna foarte influențat de acest tip de criză politică. Cursul se poate duce către 4.62 – 4.65 lei, cel mult. Probabil, după stabilizarea vieții politice și cursul va reveni către 4.57 – 4.58. Zilele următoare este foarte posibil să continue deprecierea leului”, a spus Dragoș Cabat.

”De obicei, atunci când este o asemenea criză, cursul revine, dar nu chiar la valorile de dinainte. În plus, chiar dacă se termină criza politică, vor fi în continuare și pe termen lung incertitudini. Vorbim despre niște măsuri economice din programul de guvernare al PSD care, probabil, nu se vor mai putea lua. Nu neapărat că acele măsuri erau bune, dar nu se vor mai putea lua. Va fi o incertitudine în atragerea fondurilor europene. Sunt întârzieri mari. Practic, din această guvernare, s-a pierdut primul semestru și probabil se va pierde o bună parte și din semestrul doi. Într-o formă sau alta, sigur vine o nouă echipă guvernamentală, vor veni miniștri noi, care au nevoie de o perioadă de acomodare de 3 – 6  luni. Deci, nici în a doua parte a anului nu se vor întâmpla lucruri majore în economia românească, lucruri pozitive. Din punctul de vedere al economiștilor, aceasta înseamnă că este un an pierdut. Acest lucru trebuie să se vadă în variațiile de curs și probabil în alți indicatori economici”, a adăugat analistul financiar.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY