Numărul absolvenților români de liceu care au optat pentru continuarea studiilor în Marea Britanie a fost în continuă creștere în ultimii 4 ani, argument valabil și pentru anul academic 2016/2017, când 3.735 de absolvenți de studii secundare au trimis candidatura la universitățile din Marea Britanie, în creștere cu 5% față de anul academic 2015/2016.
Motivele principale pentru care tinerii preferă să plece din țară sunt resursele limitate oferite de universitățile românești în ceea ce privește suporturile de curs, lipsa de îndrumare și perspectivă profesionale, precum și lipsa de practică integrată în programele de studiu. Mai mult, potrivit celui mai recent studiu realizat de Curtea de Conturi a României, doar 32% dintre absolvenții cu studii superioare din țară își găsesc un loc de muncă în domeniul studiat sau unul adiacent, pe când o proporție de 39% activează într-un domeniu care nu are tangențe cu facultatea absolvită. Același studiu reliefează și faptul că rata de angajare la 6 luni după absolvire este cea mai mare în rândul absolvenților de inginerie – 84%, toți restul absolvenților având rate de angajare mult mai scăzute.
La polul opus, universitățile din Marea Britanie sunt recunoscute peste tot în lume pentru diversitatea programelor de licență, facilitățile puse la dispoziția studenților atât pentru cercetare (fonduri de cercetare de peste 3 mld. lire sterline doar de la Guvernul Marii Britanii), cât și pentru procesul de învățare bazat pe foarte multă practică. De exemplu, în timpul facultății, studenții au posibilitatea de a opta pentru programe de dezvoltare profesională prin programele de work placement, year abroad, sandwich, care constau fie în stagii de practică plătite sau schimburi de experiență oriunde în lume.
“Multiculturalismul mediului academic din Marea Britanie face ca absolvenții unor astfel de universități să fie la mare căutare într-o economie globalizată, fiind mult mai bine pregătiți să dea curs provocărilor socio-culturale. Drept dovadă, rata de angajabilitate a absolvenților de la universitățile din Marea Britanie se ridică la peste 90% în cele mai multe cazuri, absolvenții nefiind condiționați să urmeze o carieră în Regatul Britanic, ci oriunde doresc”, a spus Bogdan Kochesch, Managing Partner EDUCATIVA Group.
Observând trendul ascendent în rândul românilor de a continua studiile în străinătate, universitățile britanice revin și anul acesta la sesiunea de admitere cu răspuns pe loc, fiind așadar în competiție directă cu admiterile din mediul academic românesc. Tinerii care doresc să devină studenți în UK sunt încurajați să se înscrie la sesiunea de admitere cu răspuns pe loc, care va avea loc între 13 și 14 iulie la Biroul EDMUNDO din București. Există și posibilitatea de a participa la interviu online, pe Skype, sesiune dedicată celor din afara Bucureștiului.
Cele 10 universități prezente la admiterile cu răspuns pe loc sunt: Anglia Ruskin University, Birmingham City University, Coventry University, NAVITAS, University of Essex, University of Greenwich, University of Hertfordshire, University of Northampton, University of Suffolk și University of West London.
Participarea la interviurile de admitere este gratuită, absolvenții fiind nevoiți să prezinte doar foaia matricolă și diploma de bacalaureat. Admiterile sunt deschise și celor interesați să urmeze un program de masterat în Anglia, pentru care criteriile de admitere sunt asemănătoare (prezentarea foii matricole și a adeverinței de licență).
Înscrierile se fac pe site, iar pentru mai multe detalii, consilierii EDMUNDO stau la dispoziția celor interesați să afle informații despre oportunitățile academice din străinătate, serviciile de consiliere fiind complet gratuite.