Cel mai important producător de minereu de cupru va rămâne în portofoliul Ministerului Economiei. Cuprumin SA este una dintre cele mai importante companii miniere din Transilvania și își va păstra caracterul de unitate economică publică. Anunțul a fost făcut chiar de ministrul Economiei, Mihai Fifor, care a vizitat sediul central al companiei din Abrud.
Compania de stat Cuprumin a fost pe marginea falimentului în urmă cu câțiva ani, iar Guvernul a încercat, fără succes, să o privatizeze. Însă relansarea economiei mondiale și sporirea cererii de cupru a dus la revigorarea Cuprumin. Potrivit datelor companiei miniere, în anul 2016, Cuprumin a realizat un profit de 7 milioane de lei. În acest an, până acum, profitul companiei este de 25 de milioane de lei.
Cuprumin are în prezent 540 de angajați, iar în perioada următoare va mai angaja 20 de persoane. De asemenea, conducerea companiei dorește să ia un credit bancar pentru a investi suma de 40 de milioane de lei în noi tehnologii din domeniul minier, care să sporească profitabilitatea companiei. Cuprumin exploatează cariera de la Roșia Poieni, care reprezintă 60 la sută din rezervele de cupru ale României.
Ministrul Economiei, Mihai Fifor, ar dori redeschiderea unui combinat în zonă pentru prelucrarea metalelor neferoase, astfel încât România să exporte metal cu o valoare mai mare decât cea a minereului. Un astfel de combinat a funcționat în Zlatna. De asemenea, ministrul Economiei a anunțat că, în luna septembrie, va propune Parlamentului o nouă lege a minelor. El a adăugat că această lege nu va însemna și un nou proiect pentru exploatarea de aur de la Roșia Montană, deoarece aceasta face obiectul unui litigiu între statul român și compania Roșia Montană Gold Corporation.