Rimetea atrage mii de turiști străini în fiecare an

Trimite și altora

Rimetea03Unul dintre cele mai frumoase sate din Transilvania este Rimetea din județul Alba. O legendă locală spune că este singurul loc din lume răsare soarele de două ori într-o zi, pentru că astrul zilei răsare de după linia orizontului, se ascunde apoi după Piatra Secuiului, apoi răsare a doua oară. Rimetea este renumită pentru curenții de aer care se formează în defileele din zonă și care au transformat satul într-un adevărat paradis al amatorilor de parapantă, dar și pentru patrimoniul construit, care se află pe lista tenativă a UNESCO.

Rimetea este o localitate fondată în Evul Mediu de secuii care au construit o cetate care controla drumul ce leagă Valea Arieșului de Valea Mureșului. În decursul timpului, în sat s-au stabilit și români, precum și germani. Vreme de câteva secole, Rimetea a fost un centru unde era prelucrat minereul de fier extras din Munții Trascăului. Existau 16 forje care produceau unelte și arme vândute în toată Transilvania, 16 ciocane hidraulice și 15 șteampuri pentru prelucrarea minereului. Însă la începutul secolului al XIX-lea, Rimetea a fost devastată de un incendiu. Localnicii au reconstruit casele, într-un stil arhitectural unic în regiune, iar în piața centrală au amenajat vaioare, adică bazine dreptunghiulare pline cu apă, pentru a fi folosite pentru stingerea altor eventuale incendii. Acum, acest ansamblu se află pe lista tentativă a UNESCO și atrage turiști din toată lumea. Așa este Veronica, din Mexic.

Alți turiști sunt atrași de posibilitatea de a practica sporturi precum escalada sau parapanta, după cum spun localnicii. Rimetea este renumită și pentru faptul că o legendă locală spune că acest sat este singurul loc din lume unde soarele răsare de două ori într-o zi. Mai întâi, răsare de după linia orizontului, apoi se ascunde după Piatra Secuiului și, în cele din urmă, răsare din nou pentru a lumina satul care se întinde la poalele Munților Apuseni. 

Comments

comments

SHARE
Previous articleJudețul Cluj, atractiv în continuare pentru investitorii străini
Next articleOamenii de ştiinţă, fascinaţi de o planetă asemănătoare Pământului, descoperită recent
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

ten + twelve =