RFI: Lunga vară fierbinte a economiei

Trimite și altora

În domeniul economic, a fost o vară „fierbinte”. Am asistat la o avalanșă de decizii și de idei privind schimbările din economie. Cea mai spectaculoasă evoluție este creșterea economică ajunsă pe primul semestru la un nivel aproape neverosimil, de 5,8%. Numai că la această veste bună se pot adăuga multe motive de îngrijorare. Pentru că în spatele creșterii economice se ascunde o creștere a deficitelor, o mărire a datoriei publice și o expansiune economică lipsită de investiții publice. De altfel, în pofida creșterii economice mari, bugetul este departe de construcția initială, în sensul că veniturile sunt mai mici decât estimările bugetare. Ceea ce obligă Executivul să caute soluții pentru creșterea încasărilor bugetare, scrie Constantin Rudnițchi pentru RFI România.

Astfel, îndemnizațiile pentru mame au fost plafonate, contribuțiile sociale datorate pentru angajații cu timp parțial de muncă au fost egalizate cu cele plătite pentru salariul minim. De asemenea, a fost introdus sistemul plății defalcate a TVA (opțional de la 1 octombrie a.c. și obligatoriu de la 1 ianuarie 2018) și este anunțată desființarea contribuției sociale a angajatorului și asimilarea acesteia în contul angajatului. Cu precizarea că măsura ar trebui să fie însoțită de scăderea la 10% a impozitului pe venit. Rămâne de văzut dacă evoluția încasărilor bugetare va permite aplicarea acestei reduceri de impozit.

Au existat și o serie de declarații contradictorii, adică măsuri anunțate și apoi anulate sau amânate, precum impozitul zero pentru dividende sau renunțarea la scutirea de impozit pe venit pentru salariile medicilor.

Am asistat însă și la adevărate ofensive lansate de guvern care au vizat industria financiară. Băncile nu au fost doar criticate, ci atacate direct fiind acuzate că evită plata impozitului pe profit în România, fără să se facă nicio trimitere la cauza profundă a lipsei profitului. Un alt reproș a fost acela că băncile, prin comisioane, abuzează de banii depunătorilor. Mai mult, premierul a adus critici dure procesului de economisire prin depozite bancare sau la adresa folosirii cardurilor bancare. Straniu este că guvernul are toate pârghiile, atât în ceea ce privește verificarea fiscală a băncilor, cât și în privința legislației folosirii mijloacelor de plată electronice, pentru a găsi soluții legale la observațiile premierului.

Criticile nu s-au oprit, însă, doar la sistemul bancar. Confuzia domnește și în ceea ce privește pilonul II de pensii administrat privat. Am asistat la o adevărată hărțuire a sistemului de către o serie de reprezentanți ai guvernului. În acest moment, este de anticipat că vor fi plafonate contribuțiile sociale transferate către administarea privată din pilonul II. Rămâne, însă, de văzut care va fi decizia finală a Guvernului.

În același timp, legislația privind fondul suveran de investiții a fost promovat în Parlament, acolo unde pare că a fost uitată celebra lege a prevenției. O decizie anunțată deja este creșterea accizelor la carburanți, în doi păși, la jumătatea lunii septembrie și din prima zi a lunii octombrie, dar premierul Tudose dă asigurări că prețul combustibililor pentru consumatorii finali nu va crește.

Institutul Cantacuzino, proaspăt militarizat, va produce vaccinuri peste doi ani și va avea nevoie de 25 de milioane de euro anual în primii cinci ani de funcționare. Banii vor fi alocați prin bugetul Apărării. Nu este clar ce ar trebui făcut pentru că TAROM să nu mai înregistreze pierderi financiare.

Performanța verii este, fără îndoială, acreditarea autoritătilor de management pentru fonduri europene. De aici până la absorbția celor 21 miliarde euro, exclusiv fondurile agricole, mai este însă un drum lung de parcurs. Și, să nu uităm, fondurile europene sunt esențiale pentru echilibrul bugetar.

Sentimentul acut al acestei veri este că se guvernează aproape exclusiv în favoarea statului și a angajaților în sectorul public. Sectorul privat este redus la rolul de finanțator fără posibilitatea de a își spune cuvântul asupra politicilor publice.

Citiți mai multe analize economice AICI

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY