Aplicațiile IT de azi desenează viitorul economiei de mâine

Trimite și altora

Informaticienii de azi concep aplicații care transformă radical economia viitorului. Unul dintre aplicații sunt concepute chiar în România, iar unele dintre ele se bucură de succes la nivel european. Experții în economie estimează că slujbele viitorului vor fi mult mai tehnologizate decât cele de azi și că multe dintre meseriile de azi vor fi îndeplinite de roboți.

Un studiu realizat de experți independenți din Statele Unite ale Americii arată că atunci când copiii aflați acum în clasa I vor ajunge să muncească, jumătate dintre meseriile de azi vor dispărea, iar locul lor va fi luat de profesii mult mai tehnologizate. Economia mondială se transformă rapid sub impactul informatizării, iar România este parte importantă a acestui proces, spune președintele Clubului Francofon de Afaceri din Cluj, Bogdan Herea, care este și fondatorul unei companii IT, Pitech Plus.

Unele dintre aplicațiile informatice concepute la Cluj se bucură de succes la nivel european. Așa ar fi o aplicație de gestiune a parcărilor, care permite șoferilor să fie dirijați spre cea mai apropiată parcare liberă și, de asemenea, să plătească locul de parcare cu ajutorul unui telefon inteligent. Această aplicație realizată la Cluj urmează să fe distribuită în toată Europa cu ajutorul unei companii germane de telecomunicații. Aplicația este foarte complexă, spune reprezentantul echipei de dezvoltatori din cadrul proiectului Parking Plus, Cristian Ureche.

O altă aplicație dezvoltată la Cluj este deja folosită în spitalele din Olanda. Această aplicație înmagazinează datele pacienților pe brățări inteligente, iar personalul medical, cu ajutorul unor tablete sau a unor telefoane inteligente, are acces înstantaneu la dosarul medical al celor tratați, spun reprezentanții Yonder.

Companiile din Cluj au acumulat suficientă experiență în proiecte internaționale și acum pornesc pe cont propriu în proiecte care vizează domenii precum tehnologiile spațiale, biocibernetica, robotica sau inteligența artificială.

Comments

comments

SHARE
Previous articleTot mai mulți clujeni sunt interesați de mașinile electrice
Next articleFilmul Dacii Liberi va fi lansat la TIFF
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

3 + 3 =