Clujul continuă să atragă noi investiții

Trimite și altora

Clujul continuă să atragă investiții în domenii precum IT-ul, producția de echipamente industriale sau ingineria. Unele dintre acestea sunt realizate de companii care sunt deja prezente în Cluj și care doresc să se dezvolte deoarece au găsit un mediu intelectual care promovează inovarea și dezvoltarea competențelor tehnice. Alte investiții sunt atrase de start-up-uri care încearcă să devină relevante pe plan internațional.

În ultimul deceniu, Clujul și-a consolidat poziția de cel de-al doilea centru economic al României, după București. Dezvoltarea economiei locale a avut mai multe motoare, dintre care cel mai important a fost IT-ul. În prezent, în Cluj lucrează peste 20.000 de persoane în acest domeniu, iar unul din 11 angajați din Cluj-Napoca activează în sectorul tehnologiei informației. Orașul continuă să fie atractiv pentru investitorii din domeniu, datorită fluxului constant de tineri care termină facultățile de profil, spune Gheorghe Oltean, reprezentantul unei companii germane care produce software economic.

Cluj-Napoca este un centru interesant și pentru investitorii din afara Uniunii Europene. Însă pentru a-și menține atractivitatea pe termen lung, trebuie redusă birocrația, spune omul de afaceri Vasile Vita, consulul onorific al Turciei.

Studiile sociologice arată că Cluj-Napoca este singurul mare oraș din România a cărui populație a crescut în ultimii ani. De asemenea, foarte mulți dintre absolvenții facultăților clujene preferă să rămână pentru a munci în Cluj, dacă au de ales. Această forță de muncă bine educată reprezintă principalul motiv pentru care companiile străine decid să investească în continuare în oraș. De asemenea, contează și buna conectare a orașului cu rutele de transport aerian din Europa, precum și faptul că infrastructura urbană a fost modernizată cu ajutorul fondurilor europene.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY