România a cunoscut o dezvoltare rapidă a unor rețele de centre care oferă copiilor terapii complementare pentru depășirea unor dizabilități. Astfel de centre, care oferă terapie prin artă, hipoterapie sau terapie cu câini dresați sunt susținute, în general, cu ajutorul unor finanțări private oferite de mari companii, precum grupul Mol.
În România, există două rețele paralele de centre care oferă asistență copiilor cu nevoi speciale. Una este cea a centrelor finanțate de diferite instituții publice, precum consiliile județene sau primăriile. Cea de-a doua rețea este finanțată de companii private și reușește să acopere o serie de nevoi care nu sunt acoperite de sistemul public. De exemplu, specialiștii Asociației Române pentru Studiu și Intervenție în Traumă din Timișoara îi ajută pe copiii și pe adolescenții care au suferit șocuri emoționale să treacă peste acestea, spune reprezentanta asociației, Carina Dragu.
În Iași, Asociația Euromis îi ajută pe copii și pe adolescenți să se descopere pe sine și să comunice cu ceilalți, atunci când au deficiențe de vedere, spune reprezentanta asociației, Magdalena Smolinschi.
Proiectele celor două asociații au fost prezentate în cadrul unei conferințe organizate la Cluj de Fundația pentru Comunitate, care administrează un buget de 400.000 de lei oferit de compania petrolieră Mol. Însă acest program nu este singurul. Există programe similare de finanțare oferite de companii de telefonie mobilă, de bănci sau de donatori internaționali, care oferă posibilitatea micilor organizații neguvernamentale să desfășoare proiecte independente care schimbă în bine vieților copiilor care se confruntă cu diferite tipuri de dificultăți.
Foto: Chewal.cz