Trei orașe au rămas în finala competiției pentru titlul de Capitala Tineretului din România

Trimite și altora

Trei orașe din au rămas în competiția pentru titlul de Capitala Tineretului din România: Satu Mare, Baia Mare și Iași. Proiectele orașelor candidate au fost discutate zilele trecute în cadrul unei conferințe găzduite de Cluj, oraș care a fost în 2015 Capitala Europeană a Tineretului. Membrii echipelor orașelor au primit sfaturi de la cei care au gestionat programul Clujului și au discutat cu experții în problemele de tineret.

Candidatura orașului Baia Mare este bazată pe concepul UTurn, adică o invitație adresată tinerilor de a-și întoarce atenția către comunitate. Proiectul băimărenilor vizează domenii precum educația pentru sănătate și dezvoltarea socio-profesională a tinerilor. Programul Iașiului este bazat pe conceptul ”IS On”, iar mesajul este ”Crede în orașul tău!”. El include proiectul ”100 de ani în viitor”, care se referă la evenimentele dedicate Centenarului Marii Uniri și care implică și Chișinăul, oraș înfrățit cu Iașiul. De asemenea, ieșenii doresc să înființeze un Centru pentru Tineret și mai multe universități de vară pentru elevi. Orașul Satu Mare se bazează pe conceptul ”Connect&Reconnect to Satu Mare” și dorește să promoveze proiecte precum crearea unei platforme on-line dedicată tinerilor, mentorat pentru tinerii sătmăreni, o platformă de cowdfounding, un calendar cu toate evenimentele din oraș, un forum al tinerilor sătmăreni și programe de bugetare participativă. Proiectele celor trei orașe merită apreciate deoarece sunt foarte creative, este de părere președintele Forumului Tinerilor din Cluj, Tudor Ogner.

Beneficiile unei capitale a tineretului sunt imense, spune președintele grupului PONT, Andras Farkas, cel care a scris proiectul candidaturii Clujului la titlul de Capitală Europeană a Tineretului.

Programul Capitalelor Tineretului din România a fost lansat la Cluj acum doi ani. Prima Capitală a Tineretului din România a fost Timișoara, care a mobilizat peste 32.000 de participanți, iar cea de-a doua Bacăul, care a mobilizat 116.000 de participanți. La Cluj, evenimentele din cadrul Capitalei Europene a Tineretului au implicat 1.106.000 de participanți.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

7 + 19 =