Românii, tot mai interesați de mașinile electrice. Câți au primit cupoane de sprijin financiar din partea statului

Trimite și altora

Interesul românilor pentru mașini electrice a crescut semnificativ în ultimul an. Potrivit vicepremierului Grațiela Gavrilescu, cea care gestionează portofoliul Mediului, în acest an, deja, autoritățile au acordat sprijin financiar pentru cumpărarea a 550 de mașini electrice. Anul trecut, au fost doar 45 de cupoane acordate pentru astfel de mașini.

Creșterea interesului pentru mașinile electrice este stimulată de mai mulți factori. În primul rând, aceste mașini au baterii mai performante, deci o autonomie mai mare. În al doilea rând, concurența dură dintre producătorii de mașini electrice a dus la scăderea prețurilor. În al treilea rând, aceste automobile încorporează noi tehnologii și au devenit un simbol al statutului social. Un al patrulea motiv este acela că mașinile electrice generează o poluare care se apropie de zero, iar în al cincilea rând a început dezvoltarea infrastructurii necesare pentru realimentarea acestor mașini. De fapt, dezvoltarea infrastructurii pentru mașini electrice va fi marea provocare a următorilor ani, crede directorul unei firme care comercializează astfel de mașini produse de BMW, Marius Zăhan.

În Cluj și în București, mașinile electrice pot fi utilizate de mai mulți șoferi, datorită unui sistem de tip car sharing, spune reprezentantul platformei Pony, Gabriel Oniga. În Cluj-Napoca, există patru stații publice pentru reîncărcarea mașinilor electrice. De asemenea, Primăria Cluj-Napoca a anunțat că va oferi teren gratuit celor care vor dori să investească în asemenea stații de încărcare. Primăria a mai decis să cumpere, cu ajutorul unei finanțări elvețiene, 30 de autobuze electrice.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY