La lucrările de la Iași a participat şi ministrul Educaţiei, Liviu Pop, care a precizat că repartizarea celor 62 de mii de locuri de la buget, pentru studiile de licenţă, va ţine cont de priorităţile strategice de dezvoltare a ţării.
De-a lungul timpului, tot mai multe companii din domeniul informaticii au reclamat faptul că întâmpină probleme în a identifica personal calificat. Pentru a acoperi oferta educaţională a facultăţilor de profil, la Iaşi, spre exemplu, au luat naştere şcoli informale private de IT, care oferă module de pregătire profesională în domeniu.
Consiliul Naţional de Statistică şi Prognoză a Învăţământului Superior lucrează în aceste zile la fundamentarea cifrei de şcolarizare pentru anul universitar următor. În aproximativ o lună vor fi comunicate datele finale.
La reuniunea Consiliului Național al Rectorilor s-a dicutat despre menţinerea priorităţilor strategice în privinţa elaborării acestui document.
Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a precizat că strategia trebuie să ţină cont şi de facilităţile fiscale care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018.
Şi secretarul de stat la Ministerul Educaţiei Gigel Paraschiv a indicat că nu doar IT-ul va beneficia de o atenţie sporită la elaborarea cifrei de şcolarizare, ci şi domeniile conexe acestuia.
Toate cele 210 şcoli doctorale din România vor fi evaluate împreună cu o comisie de experţi selectaţi de Banca Mondială, după ce vor fi făcute o serie de clarificări legislative. Acesta a fost un alt subiect principal al reuniunii Consiliului Național al Rectorilor care s-a desfăşurat în aceste zile la Iaşi.
Termenul până la care Agenția Română pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior trebuie să prezinte un proiect de evaluare a şcolilor doctorale este 15 decembrie. În ţară sunt derulate aproximativ 20.000 de programe de studii de doctorat, iar soarta lor depinde de iniţierea acestui proces.
Durata procesului de evaluare se va întinde până la 1 octombrie 2019, timp în care vor fi aprobate metodologiile, după cum a precizat Gigel Paraschiv, secretar de stat în Ministerul Educaţiei.
Agenția Română pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior se va ocupa de procesul de evaluare a şcolilor, iar procedura va decurge în parteneriat cu o serie de experți străini, a declarat Sorin Câmpeanu, preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor.
Citiți mai mult AICI