Aderarea la Uniunea Europeană a schimbat ADN-ul Clujului

Trimite și altora

Aderarea României la Uniunea Europeană a transformat profund cel mai mare oraș din Transilvania. În ultimii ani, Clujul a devenit unul dintre cele mai importante centre ale industriei IT și, totodată, un pol al inovării. Administrația locală a profitat din plin de oportunitățile oferite de fondurile europene, care au fost folosite pentru proiecte diverse, de la modernizarea liniilor de tramvai până la restaurarea monumentelor istorice și de la cumpărarea de autobuze electrice până la proiecte care vizează pregătirea clujenilor pentru meseriile viitorului, în care piața muncii va include roboți industriali și sisteme de automatizare a proceselor.

Clujul este considerat de către Parlamentul European și de către Comisia Europeană drept un model de oraș inovator și deschis. Un studiu al Comisiei Europene a declarat Clujul drept orașul european cel mai prietenos cu străinii. De asemenea, autoritățile europene au decis să finanțeze proiecte considerate inovatoare, de la funcționari publici virtuali, care utilizează tehnologiile care definesc inteligența artificială, până la iluminatul smart. Tot acest ecosistem trasformă Clujul într-o comunitate smart city, spune directorul Direcției de Dezvoltare Locală din Primăria Cluj-Napoca, Ovidiu Cîmpean.

Această transformare a Clujului a fost bazată pe câțiva piloni, precum mediul academic sau companiile din domeniul IT, afirmă directorul executiv al clusterului Transilvania IT, Bianca Muntean.

În acest exercițiu financiar european, Primăria Cluj-Napoca a reușit să atragă peste 420 de milioane de euro. De asemenea, statutul de oraș european al Clujului a fost certificat de faptul că, în 2015, Clujul a fost Capitală Europeană a Tineretului, în 2018 a devenit Oraș European al Sporturilor și tot anul trecut a devenit primul oraș din Europa de Est inclus în programul Urban Innovative Action. Clujul își dorește să candideze în anii următori și pentru titlul de Capitală Europeană a Inovării.

Comments

comments

1 comentariu

LEAVE A REPLY