Cum se restructurează industria IT din Cluj

Trimite și altora

Companiile clujene din domeniul IT își restructurează afacerile. Ele mizează tot mai puțin pe outsourcing și tot mai mult pe proiecte care presupun arhitectură de software sau dezvoltarea unor aplicații protejate de drepturile de autor. În acest fel, ele își pot spori profitabilitatea. În plus, universitățile clujene care pregătesc specialiști pentru domeniul IT încearcă să își adapteze programele de studiu în conformitate cu noile tendințe de pe piața muncii.

În Cluj-Napoca, se află peste 20.000 de specialiști în domeniul IT. Cei mai mulși dintre ei au început să lucreze în outsourcing, iar de-a lungul anilor au acumulat suficientă experiență pentru a lucra în proiecte foarte complexe, astfel că tranziția la producția de software propriu este una logică, spune expertul în IT Ștefan Barbu, care conduce o firmă cu operațiuni la Cluj și la Chișinău, Star Lab.

Noua direcție în industria IT înseamnă o provocare suplimentară pentru universități. Acestea încearcă să își adapteze oferta educațională la cerințele pieței muncii, chiar dacă acest proces este unul dificil, spune prorectorul Universității Babeș-Bolyai, Rudolf Graf.

Printre domeniile cele mai dinamic se numără securitatea cibernetică, dezvoltarea de soluții și aplicații pentru dispozitivele mobile, precum și comerțul electronic.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

twenty − 9 =