Președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice recomandă producătorilor români să oprească exportul de materii prime și să investească în procesare

Trimite și altora

Președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice, fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără, recomandă producătorilor agricoli din România să nu mai exporte materii prime, ci să le proceseze și să facă un profit mai consistent. Valeriu Tabără este de părere că astfel de soluții sunt aplicabile în domenii precum cel al plantelor tehnice, precum și în cazul plantelor medicinale, al fructelor de pădure sau al ciupercilor recoltate din flora spontană.

Agricultura românească a înregistrat o dezvoltare accelerată în ultimii 10 ani, de când agricultorii români au început să aibă acces la fondurile europene. Însă profitul celor care au investit în agricultură a fost mai mic decât așteptările lor, pentru că România a devenit o țară care exportă prea multe materii prime, în loc să dezvolte capacitățile de procesare și să exporte produse cu valoare adăugată mare, spune fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără. ”Este cazul exporturilor speculative de semințe. Le vindem în străinătate ca materii prime și apoi importăm uleiuri. Nu este vorba doare de valoarea adăugată mare, ci și de faptul că semințele din care este extras uleiul sunt o importantă sursă de proteine pentru zootehnie. Ele rămân în țara în care sunt procesate semințele, ceea ce reprezintă o pierdere pentru România”, a spus fostul ministru al Agriculturii.

În opinia lui Valeriu Tabără, actualul președinte al Academiei de Științe Agricole și Silvice, dezvoltarea capacităților de procesare trebuie să aibă loc în paralel cu dezvoltarea rețelelor logistice, care să permită accesul pe piață al producătorilor de alimente. România are o suprafață agricole de 14,8 milioane de hectare. Această ramură economică realizează peste 5 la sută din Produsul Intern Brut și ocupă aproximativ 30 la sută din populația activă a României.

Comments

comments

SHARE
Previous articlePiața de carte din România va atinge pragul de 1,1 miliarde de lei
Next articleClujToday.ro: Un nou jaf la Banca Transilvania. Un bărbat a jefuit sucursala din Dâmbu Rotund. VIDEO
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

18 + ten =