Consiliul Județean Cluj dezbate marți proiectul unei asocieri pentru următorii 49 de ani cu Primăria Cluj-Napoca. Proiectul vizează dezvoltarea unui sistem de tip park and ride la intrările în Cluj-Napoca. Este vorba de un sistem de parcări conectate la rețeaua de transport în comun și la rețeaua de piste de bicicletă, care să permită celor care vor să viziteze Clujul să își lase mașinile la periferia orașului și să meargă în centrul orașului cu autobuzele, troleibuzele, tramvaiele sau bicletele puse la dispoziție de municipalitate.
Inițiativa formării unui sistem de parcări de tip park and ride i-a aparținut vicepreședintelui Consiliului Județean Cluj, Marius Mînzat. Practic, Consiliul Județean Cluj va plăti pentru amenajarea acestor parcări și va încasa taxele de parcare, iar Primăria Cluj-Napoca va amenaja infrastructura pietonală, stațiile de transport în comun și stațiile pentru biciclete și va încasa, prin Compania de Transport Public, prețul biletelor pentru transportul în comun. Această inițiativă va decongestiona traficul rutier din Cluj. Ea este necesară pentru că dezvoltarea urbană modernă presupune o nouă viziune asupra transportului prin oraș, după spunea recent primarul Emil Boc.
Pe lângă rețeaua de transport public, cei care își vor lăsa mașinile la intrarea în oraș vor avea la dispoziție biciclete care au fost cumpărate de municipalitate cu ajutorul unei finanțări europene și care vor putea fi folosite gratuit de cei care își vor face un card de utilizator.
Tot din rațiuni ecologice, după anul 2025, întregul transport public din Cluj va fi exclusiv electric, iar flota Companiei de Transport Public va fi formată din tramvaie, troleibuze și autobuze electrice. Primele autobuze electrice au fost puse în circulație în acest an, iar Primăria a anunțat deja cumpărarea de noi troleibuze.