Tot mai mulți fermieri români sunt interesați de plantațiile de aluni cu trufe

Trimite și altora

Tot mai mulți români sunt interesați de afaceri cu trufe. În timp ce unii s-au specializat în căutarea acestor ciuperci prețioase prin pădurile de foioase și de pin care se află pe dealurile Transilvaniei sau în Munții Apuseni, există și fermieri care au investit în crearea unor plantații de aluni ale căror rădăcini sunt micorizate, adică însămânțate cu spori acestor ciuperci apreciate. De asemenea, au apărut crescători de câini specializați în căutarea trufelor, iar astfel de câini au putut fi admirați zilele trecute la Cluj, unde a fost organizată o demonstrație.

Cele mai răspândite feluri de trufe sunt cele albe și cele negre. Dacă un kilogram de trufe negre poate costa între 1.000 și 4.000 de euro, cele albe sunt mai scumpe. Cei care s-au specializat în arta de a căuta aceste ciuperci prețioase folosesc câini sau porci dresați care găsesc trufele după miros.

Pe lângă trufele crescute în pădure, în ultimii ani au apărut și trufe de plantație. Fermierii din Transilvania cumpără din Italia puieți de alun micorizați, adică însămânțați cu sporii acestor ciuperci, pe care îi plantează pe terenurile lor. Un fermier din Luduș, de exemplu, a investit 15.000 de euro într-o plantație de un hectar. Specialiștii în astfel de culturi spun că investiția poate fi recuperată destul de rapid, mai ales că fermierii pot să valorifice deopotrivă alunele și ciupercile.

Utilizarea trufelor în gastronomie este atestată încă de acum 4.000 de ani. Romanii le considerau afrodiziace. Din Evul Mediu, trufele au căpătat statutul de alimente de lux, utilizate în gastronomii precum cea italiană sau cea franceză. Aceste ciuperci cresc pe rădăcinile unor arbori precum stejarul, carpenul, fagul sau pinul sau pe cele ale unor arbuști precum alunul. În România, trufele sunt întâlnite mai ales în Transilvania și în zonele împădurite din lunca Dunării.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

eleven − 10 =