Cele mai răspândite feluri de trufe sunt cele albe și cele negre. Dacă un kilogram de trufe negre poate costa între 1.000 și 4.000 de euro, cele albe sunt mai scumpe. Cei care s-au specializat în arta de a căuta aceste ciuperci prețioase folosesc câini sau porci dresați care găsesc trufele după miros.
Pe lângă trufele crescute în pădure, în ultimii ani au apărut și trufe de plantație. Fermierii din Transilvania cumpără din Italia puieți de alun micorizați, adică însămânțați cu sporii acestor ciuperci, pe care îi plantează pe terenurile lor. Un fermier din Luduș, de exemplu, a investit 15.000 de euro într-o plantație de un hectar. Specialiștii în astfel de culturi spun că investiția poate fi recuperată destul de rapid, mai ales că fermierii pot să valorifice deopotrivă alunele și ciupercile.
Utilizarea trufelor în gastronomie este atestată încă de acum 4.000 de ani. Romanii le considerau afrodiziace. Din Evul Mediu, trufele au căpătat statutul de alimente de lux, utilizate în gastronomii precum cea italiană sau cea franceză. Aceste ciuperci cresc pe rădăcinile unor arbori precum stejarul, carpenul, fagul sau pinul sau pe cele ale unor arbuști precum alunul. În România, trufele sunt întâlnite mai ales în Transilvania și în zonele împădurite din lunca Dunării.