Capitalizarea bursieră a companiilor românești a ajuns la 20 de miliarde de euro

Trimite și altora

Capitalizarea bursieră a companiilor românești a fost de peste 20 de miliarde de euro la finalul primelor opt luni ale acestui an. De asemenea, capitalizarea tuturor companiilor listate pe piața reglementată a Bursei de Valori București (BVB) a depășit 35,7 de miliarde de euro în ultima ședință de tranzacționare a lunii august.

Specialiștii se așteaptă ca tendința de creștere să se mențină și în perioada următoare. Bursa de Valori București reușește să se mențină pe plus după primele opt luni în ciuda unui context extern tumultuos, care a trimis mai multe piețe în teritorii negative pe fondul accentuării incertitudinilor internaționale. Furnizorul global de indici Morgan Stanley Capital International (MSCI) arată că piețele de capital ale lumii au scăzut semnificativ de la începutul acestui an. Indicii MSCI afișează scăderi puternice, în echivalent dolari, de 8% pentru piețele emergente și de 15% pentru cele de frontieră la finalul primelor opt luni.

Prin contrast, în aceeași perioadă, BET, indicele principal al Bursei de Valori București, a crescut cu 4,4% în echivalent dolari, în timp ce BET-TR, indicele care include și dividendele, a avut un avans triplu, de 13%.

„Suntem atenți la evoluțiile externe pentru că piețele sunt extrem de interconectate astăzi. Chiar și într-un mediu internațional volatil și marcat de turbulențe, România reușește încă să ofere randamente pozitive investitorilor. Tocmai de aceea ne dorim sa diversificăm și să dezvoltăm piața locală prin oferirea de noi facilități și instrumente de tranzacționare astfel încât activitatea investițională să cunoască o mai mare efervescență. Piața de capital locală are potențial de valorificat din punct de vedere al lichidității, iar acest lucru s-ar putea traduce și într-un potențial pentru o mai bună evaluare a companiilor românești listate”, a spus Adrian Tănase, CEO al BVB.

„Trendul ascendent al bursei românești poate fi explicat și prin performanțele obținute de majoritatea emitenților. Rezultatele pot fi puse pe seama evoluției pozitive a companiilor listate la BVB, care au reuşit să beneficieze de creşterea puternică a economiei și au înregistrat, în general, rezultate operaţionale semestriale superioare celor raportate anul trecut, acordând și dividende consistente”, a declarat Lucian Anghel, președintele Consiliului de Administrație al BVB.

 

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY