Clujul rămâne unul dintre cele mai atractive centre universitare pentru studenții străini

Trimite și altora

Clujul rămâne unul dintre centrele universitare cele mai atractive pentru studenții francezi. Potrivit datelor oficiale, în Cluj-Napoca se află cea mai mare comunitate academică franceză din această parte a Europei. În universitățile clujene învață mai mulți studenți francezi decât în Moscova. În fiecare an, bobocii sunt întâmpinați de colegii lor din anii mai mari. La întâlnirea studenților francezi de la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” a luat parte și ambasadoarea Franței în România, Michele Ramis. Însă nu doar tinerii din Franța studiază la Cluj, ci și tineri din alte țări europene, dintre care foarte mulți din Germania. Cu câțiva dintre acești tineri s-au întâlnit la prânz ambasadoarea Franței și ambasadorul Germaniei în România, Cord Meier-Klodt.

În Cluj-Napoca învață aproximativ 2.000 de studenți francezi. Cei mai mulți dintre ei aleg liniile francofone de studiu de la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” și de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, însă sunt și studenți care au ales diferite facultăți ale Universității Babeș-Bolyai. Mulți dintre tinerii francezi au venit să studieze la Cluj pentru că au găsit aici o educație de calitate, a spus ambasadoarea Franței în România, Michele Ramis.

”La Cluj există un pol universitar foarte important mai ales pentru studiile de medicină, medicină generală, farmacie şi stomatologie şi iată de ce Clujul atrage studenţii francezi, lucru de care suntem foarte bucuroşi. După cum ştiţi în Uniunea Europeană există un sistem de echivalare a studiilor prin urmare studenţii care îşi fac studiile într-o universitate din Uniunea Europeană pot să exerseze în altă ţară euopeană”, a afirmat ambasadoarea Franței.

Ambasadoarea Michele Ramis a spus că unii dintre tinerii francezi pleacă să studieze peste hotare și din cauza limitării artificiale a numărului de locuri din facultățile cu profil medical din Franța. Ea a adăugat că autoritățile de la Paris au început un proces de reformare a învățământului medical. Experții în educație se așteaptă ca interesul studenților francezi pentru universitățile clujene să rămână ridicat și după finalizarea procesului de reformă din Franța. Și aceasta deoarece taxele universitare și costul vieții sunt mult mai mici decât în centrele universitare din Europa Occidentală. De asemenea, contează și faptul că Clujul are reputația unui oraș sigur și care oferă numeroase posibilități de distracție pentru studenți. Însă, deși studenții francezi sunt cei mai numeroși la Cluj, în oraș învață și foarte mulți alți tineri din țări ale Uniunii Europene precum Suedia sau Germania. Ei aleg liniile de studiu în engleză oferite de Universitatea Babeș-Bolyai, de cea de Medicină și Famacie ori de cea de Științe Agricole și Medicină Veterinară. Alți tineri germani învață în limba maternă la Universitatea Babeș-Bolyai sau la cea Tehnică, așa cum mulți tineri români învață în Occident, a spus ambasadorul Germaniei în România, Cord Meier-Klodt.

În Cluj-Napoca, există câteva mii de studenți străini. Facultatea cu cei mai mulți studenți din Occident este cea de Medicină, care a înmatriculat aproximativ 2.500 de astfel de tineri. În total, în oraș, există aproximativ 100.000 de studenți, masteranzi și doctoranzi, care învață în limbile română, maghiară, germană, engleză și franceză.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

13 − one =