Alimentele tradiționale, tot mai apreciate de clujeni

Trimite și altora

Interesul clujenilor pentru alimentele tradiționale este tot mai mare. Dacă după căderea comunismului erau apreciate mai ales alimentele aduse din Occident, indiferent de calitatea lor, în prezent tedința s-a schimbat, iar cele preparate după rețetele bunicilor se bucură de cea mai mare prețuire. Astfel, în mall-urile și în hypermarche-urile din Cluj au apărut standuri specializate cu alimente tradiționale, produse în cantități mici de diferite firme locale, iar cei care doresc să își cumpere alimente tradiționale produse în alte zone ale țării o pot face la târgurile de profil organizate cu regularitate.

Alimentele tradiționale sau preparate după rețete tradiționale sunt, de multe ori, mai sănătoase decât cele produse pe scară industrială. Motivul este reprezentat de faptul că aceste alimente nu includ compuși chimici de tipul E-urilor și, de asemenea, conțin ingrediente de bună calitate, provenite mai ales din gospodăriile oamenilor. În Transilvania, de exemplu, sunt apreciați porcii din rase precum Mangalița sau Negru de Bazna, crescuți de gospodari.

Clujenii apreciază și alimentele produse în alte zone ale țării, care sunt aduse la târgurile specializate, organizate tot mai des în oraș. Astfel de alimente sunt preparatele din pește aduse din Dobrogea, brânzeturile din Bucovina sau vinurile din Basarabia.

Asociațiile de producători din Transilvania, Bucovina, dar și din Basarabia au decis să colaboreze și să se promoveze împreună, sub brandul Produs de România. Acesta va fi utilizat inclusiv la târgurile de specialitate organizate în alte țări.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

5 + 1 =