Gastronomia transilvăneană a devenit cunoscută în ultimii ani datorită promovării de care s-a bucurat și care a fost făcută de personalități precum Prințul Charles al Țării Galilor sau membrii Familiei Regale a României. Zeci de articole în publicații de mare tiraj și zeci de reportaje de radio și de televiziune au promovat Transilvania, iar rețete tradiționale transilvănene au ajuns să fie incluse în meniurile unor restaurante de clasă din Londra, Paris sau Madrid. Unul dintre cei mai importanți promotori ai gastronomiei transilvănene este Paul Bloomfield, care predă la Universitatea Oxford Brookes și care își aduce în fiecare studenții în Transilvania, la Turda, pentru a descoperi gastronomia locală.
”Totul are gust aici. Aș compara Transilvania cu o piață imensă în care se găsesc produse de grădină”, a spus Paul Bloomfield. Brânzeturile și vinurile din Transilvania sunt foarte apreciate și în afara Uniunii Europene. A crescut foarte mult în ultimii doi ani numărul turiștilor din Israel care își petrec vacanțele în România.
”Pentru noi este foarte ușor să venim la Cluj, pentru că se află la doar două ore și jumătate de zobor de Tel Aviv”, spune Rebecca, o turistă din Israel, care și-a petrecut cele câteva zile câteva zile libere în pensiunea Popasul Iancului din Mărișel. Specialiștii în turism estimează că numărul celor care vin în Transilvania și datorită gastronomiei va crește cu cel puțin 30 la sută în viitorii cinci ani.