Clujul de ieri: A muri occidental

Trimite și altora

„Să fim serioși: adică de asta ne arde nouă?

Mor bucureștenii <<occidental>> de câtva timp, datorită nouilor măsuri extrem de pariziene ale chestorului și conducătorului circulației Capitalei, și – se pare – că au atins în acest fel, supremul ideal!

E adevărat, ceea ce a intenționat priceputul expert în circulație merită admirația unanimă. D-sa ce și-a spus? De ce, adicătelea, n-am avea și noi normele în materie de circulație publică, demne de un oraș modern, mare, impunător și mai ales, occidental, cum au ajuns Bucureștii noștri?

Și – scurt – a dat poruncă șofeurilor să nu mai sune deloc – absolut deloc.

De unde până mai deunăzi, teribilii noștri șofeuri își făceau o adevărată distracție din clacsonarea permanentă când trebuia și când nu trebuia – prin ucazul d-lui chestor s-a înstăpânit, peste noapte, o liniște de mormânt…care pe unii i-a și dus la mormânt!

Șofeurii, nu au întotdeauna partea lor de vină cea mai însemnată!

Vina cade, adesea, în sarcina pietonilor.

Pentru că prea-occidentalul nostru chestor – toate le-a prevăzut, afară de un mic, de un neînsemnat amănunt: psihologia pietonilor bucureșteni. Asupra acestora nu se poate opera ca asupra unor obiecte inanimate. Pietonii bucureșteni se învață cu toate – deci și cu circulația, dar evolutiv. Astfel, ei consimt și la măsuri tari, urgente, rapide – dar, până să le asimileze perfect, dau ortu popii.

Prea multe accidente – nu vi se pare domnule chestor?

Bucureșteanul – vrem să credem – nu arde de dorul occidentalismului, cu orice preț – chiar cu prețul unei ultime călătorii la Belu.

Atunci: ce-i de făcut?

E de făcut o reformă: reforma reformărei domnului chestor. Sau, mai limpede, obicinuirea treptată a pietonului cu normele de circulație civilizată.

Altfel, până s-o aplica întocmai programul Serviciului de circulație al Capitalei –  domnul chestor va constata că nu mai are pe spatele cui să-l experimenteze!

<<Occidentalismul>> duce oriunde: chiar la cimitir”. [„Patria”, Anul al III-lea, nr.433, București, 16 ianuarie 1938].

Clujul de ieri este o rubrică permanentă a ClujToday.ro și Clujinsider.ro, realizată de istoricul clujean Felix Ostrovschi.

Comments

comments

SHARE
Previous articleArmata Română a serbat Ziua Regelui prin retragere cu torțe
Next articleViaCluj.tv: La Chișinău se naște un nou Silicon Valley
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

17 − 10 =