Clujul de ieri: Deschiderea Parlamentului din 1931

Trimite și altora

Luni la ora 12 s-a deschis parlamentul cel nou. După ce s-a făcut slujba obicinuită în biserica patriarhiei toţi deputaţii şi senatorii s-au adunat în palatul parlamentului. La ora 12 a sosit M.S. Regele însoţit de Marele Voievod Mihai şi A.S.R. Principele Nicolae.

„Luni la ora 12 s-a deschis parlamentul cel nou. După ce s-a făcut slujba obicinuită în biserica patriarhiei toţi deputaţii şi senatorii s-au adunat în palatul parlamentului. La ora 12 a sosit M.S. Regele însoţit de Marele Voievod Mihai şi A.S.R. Principele Nicolae.

Au fost primiţi de dl. Iorga cu întreg guvernul. La intrarea în sală M.S. Regele a fost primit cu aplauze furtunoase.

M.S. Regele urcă apoi la tribună şi îşi rosteşte cuvântul de deschidere a parlamentului. În această cuvântare, Regele cere înainte de toate ca să se lase la o parte toate neînţelegerile şi să se pună cu toţii la lucru pentru binele ţării.

Parlamentul are datoria să uşureze toate ramurile vieţii de stat de poverile de până acum. Organizarea ministerelor se va schimba şi se va schimba din temelii legea administrativă.

Guvernul va avea să facă un buget nou pe jumătatea a doua a anului, făcând îndreptările cuvenite în folosul ţării. Se va purta grija de trebuinţele armatei, de însănătoşirea economică a ţării, întabularea reformei agrare, desfacerea bucatelor cu preţuri mai bune şi îmbunătăţirea agriculturii.

Se vor face legile muncitoreşti, legile judecătoreşti la fel pentru toată ţara, legi pentru uşurarea exportului, pentru ajutorarea negoţului şi a meseriilor şi pentru îndreptarea drumurilor.

Cu ţările din străinătate vom avea aceleaşi legături de prietenie mai ales cu ţările vechilor noastre prietenii. M.S. Regele a încheiat cu cuvintele:

<<E de dorit ca în jurul acestei silinţe de refacere să se găsească, nu numai o înţelegere parlamentară, dar şi acel sprijin al opiniei publice care întăreşte acţiunea guvernelor.

La această muncă, în care se cere şi mult timp şi multă sinceritate activă, vă invit, cu încredere în virtuţile cetăţenilor României şi în viitorul acestei iubite Ţări.

Să vă ajute Dumnezeu să puteţi lucra împreună pentru singurul bine al Patriei, căreia îi aparţineţi deopotrivă!>>”. [ „Glasul Ardealului”, Anul V, nr.25, Cluj, 21 iunie 1931].

Clujul de ieri este rubrică pemanentă a ClujInsider și ClujToday, realizată de istoricul clujean Felix Ostrovschi.

 

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY