Clujul de ieri: Controlul averilor funcționarilor și oamenilor politici

Trimite și altora

„Ca din senin, așa s-a răspândit mai deunăzi pentru a nu știm a câta oară vestea că, guvernul național-țărănesc ar fi hotărât să vină în sfârșit în fața parlamentului cu o lege pentru cercetarea obârșiei averii tuturor funcționarilor publici și a oamenilor politici.

Nu credem, că guvernul va face această lege totuși, oricât de mult se vestește înfăptuirea ei. Noi am fi cei mai fericiți să o vedem înfăptuită, căci prin foaia noastră am cerut doar de atâta vreme și noi acest lucru, dar cunoscând bine partidele politice și mai ales pe cei ce stăpânesc astăzi țara, nu avem mare încredere în veștile de felul acesta.

Totuși, punându-se chiar din cercurile guvernamentale de data aceasta din nou chestiunea controlului averilor, declarăm că am fi foarte fericiți s-o vedem înfăptuindu-se, pentru că avem credința, că ea ar fi spre binele țării.

Sunt doar atâtea averi uriașe create după războiu, din care o bună parte s-au făcut peste noapte, fără ca să aibă alt izvor, decât abuzul, intervenția, sperțul sau jaful din visteria țării.

Dacă toate aceste averi ar fi găsite și confiscate avem credința, că țara și-ar putea plăti o mare parte din datoriile sale și nu ar mai trebui astfel bieții cetățeni să asude atât de greu pentru a înfunda golurile vecinic neumplute ale vistieriei publice.

Să vie dar această vestită lege a controlului averilor odată! Să vie și să facă lumină din ce și-au ridicat palate atâția slujbași și politiciani, din ce s-au cumpărat automobile, din ce s-au plătit datorii de milioane de pe o zi pe alta de către cei ajunși la conducerea țării. Cei ce vor vota însă legea, să nu uite a începe acest control înainte de toate cu ei înșiși, căci așa cere cinstea și omenia!”. [„Lumea și Țara”, Anul VIII, nr.49, Cluj, 7 decembrie 1930]

Clujul de ieri este rubrică permanentă a Clujinsider și ClujToday, realizată de istoricul clujean Felix Ostrovschi.

Comments

comments

SHARE
Previous articleComerțul electronic, în creștere rapidă în România
Next articleClujul de ieri: Moda si politetea
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

one × 3 =