Uleiurile transilvănene cu stele care l-au încântat pe Prințul Charles

Trimite și altora

O mică afacere de familie din satul clujean Luncani produce unele dintre cele mai bune uleiuri vegetale din întreaga lume, sub marca autohtonă Luna Solai. Calitatea lor înaltă a fost atestată de Institutul pentru Calitate și Gust din Bruxelles, care a evaluat patru dintre uleiurile produse în Luncani. De asemenea, atelierul unde sunt produse aceste uleiuri a obținut breventul de Furnizor Oficial al Casei Regale a României, iar printre cei care apreciază acest ulei se numără și Prințul Charles al Țării Galilor, moștenitorul Coroanei Regatului Unit al Marii Britanii. De curând, atelierul din Luncani a început să producă și uleiuri ecologice.

Povestea uleiurilor presate la rece a început în urmă cu aproximativ un deceniu, în gospodăria familiei Tulai. Mihai Tulai s-a mutat în Luna și a început să producă ulei de floarea-soarelui cu ajutorul unei prese pe care a reușit să o repună în funcțiune. Calitatea și gustul uleiurilor sale erau deosebite. Astfel că fiica sa, Felicia Tulai, a abandonat o carieră într-o companie multinațională din București și s-a întors în Transilvania pentru a-și ajuta familia să transforme mica afacere într-o companie serioasă. Micul atelier de produs uleiuri a fost extins, apoi a fost mutat într-o clădire nouă, construită în satul învecinat, Luncani, în apropierea unui castel medieval. Familia Tulai a început să furnizeze uleiuri și Familiei Regale a României, a primit și brevet de Furnizor Oficial al Casei Regale, iar apoi acest atelier a primit vizita Alteței Sale Regale Principesei Maria a României. Atelierul produce uleiuri de floarea-soarelui, dovleac, nucă, in, cânepă și rapiță. Felicia Tulai a vrut să vadă care este cu adevărat calitatea produselor sale. Uleiurile produse la Luncani au fost trimise la Institutul pentru Calitate și Gust din Bruxelles, unde au fost evaluate în orb de un juriu format din maeștri ai artei culinare care au stele Michelin. Toate cele patru uleiuri evaluate au primit stele care atestă calitatea lor. ”Uleiul de floarea-soarelui a primit trei stele, ceea ce reprezintă maximum de apreciere. Iar de câteva săptămâni, micul atelier a început să producă și varianta ecologică a acestui ulei”, spune Felicia Tulai.

Pentru a menține o calitate înaltă a acestor uleiuri alimentare, familia Tulai folosește doar semințe produse în România, mai spune Felicia Tulai.

Uleiurile produse la Luncani nu au ajuns doar pe masa membrilor Familiei Regale a României. Ele se bucură și de aprecierea Prințului Charles al Țării Galilor, moștenitorul Coroanei Regatului Unit, care a descoperit uleiurile transilvănene cu prilejul unei vizite la Turda.

 

Foto: Mircea Roșca

Comments

comments

SHARE
Previous articleCea mai scumpă rochie de mireasă poate fi văzută la Cluj
Next articlePapa Francisc vine în Transilvania
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

11 + five =