23 ianuarie, Ziua Internațională a Plăcintelor. Care este preferata românilor?

Trimite și altora
Series of homemade whole and sliced apple pie images on a dark wood surface with ingredients and utensils.

Oficial, în fiecare an, pe 23 ianuarie este sărbătorită Ziua Internațională a Plăcintelor. Acestea erau odinioară un element de bază al gastronomiei romane, iar rețetele de ”placenta” au fost păstrate de urmașii celor care au creat gloria Romei.

Populare în întreaga lume, plăcintele sunt la fel de apreciate și de români. Astfel că, în topul celor mai comandate sortimente de plăcinte, realizat de platforma foodpanda, se află cele cu fructe: plăcintele cu vișine în proporție de circa 50%, plăcintele cu mere (peste 25% din comenzi) și plăcintele cu prune și scorțișoară (20%).

Datele arată că românii comandă cele mai multe plăcinte alături de alte preparate din meniu, ca desert după cină, în intervalul orar 18:00-20:00. De asemenea, ziua de vineri este preferată de clienții foodpanda pentru a comanda acest preparat.

„Românii au o preferință aproape nativă pentru plăcinte, mai ales că acest tip de preparat amintește de deserturile copilăriei. Cei mai mulți dintre clienții noștri se îndreaptă către sortimentele clasice cu fructe – vișine, mere sau prune, pe care le regăsesc în meniurile majorității restaurantelor din oferta noastră”, declară Radu Bălăceanu, de la foodpanda România.

Preparată astăzi în diferite forme și arome, plăcinta are o istorie care se întinde pe mii de ani. Primele mențiuni datează din jurul anului 9500 î.Hr., în perioada neolitică. Forme rudimentare ale preparatului de astăzi găsim și în Egiptul Antic, dar și în Grecia Antică. Romanii au fost, însă, cei care i-au dat numele de „placenta” și au făcut-o celebră în întrega Europă, odată cu expansiunea lor. Dacă în Evul Mediu, cele mai multe plăcinte erau umplute cu carne, din secolul al XVI-lea acestea au început să fie preparate cu fructe. În America, plăcintele au ajuns odată cu primii coloniști, devenind în scurt timp un preparat de bază în viața americanilor. Ziua Internațională  a Plăcintei a început să fie celebrată pe data de 23 ianuarie din anul 1975. 

Comments

comments

SHARE
Previous articleHajduszoboszlo, ”litoralul” din Ungaria care atrage mii de turiști români
Next articleCea mai mare tipografie de stat din România, în pragul falimentului
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

5 × two =