Antreprenorul Sigina Luca a devenit om politic. Ea a decis să candideze din partea Pro România pentru un mandat de europarlamentar. Sigina Luca afirmă că a făcut acest pas pentru că îşi doreşte politici publice mai bune. Ea mai afirmă că este onorată să fie colegă de listă cu actualul comisar european pentru Dezvoltare Regională, Corina Creţu, după cum scrie ClujToday.ro.
V-aţi afirmat ca antreprenor. De ce aţi intrat în politică?
Antreprenoriatul înseamnă să creezi valoare, însă, în lipsa unor politici publice corecte, valoarea rămâne doar a unora. Dacă însă înţelegem rolul social al întreprinderilor şi al capitalului, vedem că de valoarea produsă trebuie să beneficieze întreaga societate. Iar un om politic poate să creeze cadrul pentru ca acest lucru să se întâmple. De exemplu, poate face legi prin intermediul cărora companiile să fie stimulate să plătească salarii mai bune angajaţilor şi să investească în noile tehnologii. Vedem acest lucru în industria IT din Cluj, care a înflorit. Tot un om politic poate să facă legi care să protejeze mediul înconjurător prin susţinerea industriilor nepoluante. Pe scurt, am intrat în politică tocmai pentru că sunt antreprenor şi vreau să trăiesc într-o societate mai deschisă, cu reguli predictibile, în care oamenii să se simtă în siguranţă şi să se bucure de bunăstare.
De ce Pro România?
Această opţiune ţine de tot ceea ce am făcut până acum. Nu sunt doar antreprenor, ci sunt implicată şi în organizaţii caritabile, precum Lions. Pro România oferă un echilibru foarte bun între politici liberale, care îmi convin în calitate de antreprenor, cu măsuri social-democrate, pe care le susţin în calitate de membru al unor organizaţii neguvernamentale. A contat şi prezenţa unor oameni pe care îi respect şi cu care sunt fericită să fac echipă. Sunt oameni care au demonstrat competenţe certe.
De ce candidaţi pentru Parlamentul European? Cu ce proiecte?
În instituţiile europene este creată 70 la sută din legislaţia aplicabilă direct în România. De aceea, cel mai potrivit loc în care poate cineva influenţa politicile publice este Bruxelles-ul. Vă pot spune trei proiecte pe care le promovez. Primul este democratizarea Uniunii Europene prin creşterea puterii efective a Parlamentului European şi prin reducerea birocraţiei din instituţiile europene. Cum putem face acest lucru? Prin acordarea dreptului de iniţiativă legislativă pentru Parlamentul European, care este în prezent doar colegislator. Al doilea proiect este folosirea fondurilor europene pentru mai multă inovare. Universităţile şi firmele private care produc inovare trebuie să primească punctaje mai mari în alocarea finanţărilor europene, pentru că ele pot produce un cerc al bunăstării: mai multă inovare înseamnă mai multă valoare pentru economie, o economie în creştere înseamnă mai multă bunăstare socială, iar aceasta duce la bugete mai mari pentru Uniunea Europeană prin taxele şi impozitele pe care le plătim. Al treilea proiect este creşterea eficienţei folosirii fondurilor europene. Să vă dau un exemplu concret: în loc să cheltuim resurse pentru a organiza în România tot felul de licitaţii şi de selecţii de oferte legate de fonduri europene, mai bine să facem studii de piaţă şi să stabilim o valoare care poate fi decontată. De exemplu, dacă printr-un proiect european trebuie să cumpărăm creioane, să nu facem o selecţie cu trei oferte, ci să stabilim un preţ printr-un studiu de piaţă. Să spunem că un creion costă un leu. Atunci, Uniunea Europeană decontează un leu. Dacă vreţi să cumpăraţi un creion cu doi lei, este problema dumneavoastră, pentru că Uniunea Europeană va deconta un leu, iar dumneavoastră veţi plăti din propriul buzunar leul suplimentar.
Mergeţi la referendumul pentru Justiţie?
Da, mă duc şi voi vota Da. Şi vă îndemn şi pe dumneavoastră să mergeţi şi să votaţi la fel.