În ce domenii Clujul continuă să atragă investiții

Trimite și altora

Clujul continuă să atragă noi investiții, iar cele mai multe sunt în domeniul tehnologiilor de înaltă performanță, în IT și în servicii pentru afaceri. Ultimul domeniu, numit și outsourcing de servicii, începe să concureze tot mai serios cu industria producătoare de software.

Chiar dacă multe companii se plâng de lipsa forței de muncă, Clujul continuă să fie atractiv pentru investitori. Cei mai mulți se orientează spre domenii care asigură o rată mare a profitului. Așa este, de exemplu, industria aerospațială. O companie belgiană, care are deja o fabrică în zona Turda, urmează să producă din acest an prima aeronavă realizată în județul Cluj. Este vorba de un avion ușor, care va fi vândut cu aproximativ 175.000 de euro bucata. Una dintre principalele provocări presupuse de această extindere a fost găsirea de forță de muncă bine pregătită, spune reprezentantul firmei belgiene, Aurelian Fărcaș.

O altă industrie care se dezvoltă rapid este cea a serviciilor pentru afaceri. Este vorba de companii care asigură servicii financiare, de contabilitate, de relații cu clienții sau de asistență tehnică prin telefon sau prin Internet pentru corporații globale. În domeniul serviciilor de afaceri, la Cluj, muncesc peste 17.000 de persoane, iar numărul angajaților din acest domeniu crește, practic, în fiecare lună, spune reprezentanta unei companii multinaționale, Anca Burghelea.

De asemenea, continuă expansiunea companiilor IT. Aproximativ 22.000 de persoane lucrează la Cluj în domeniul producției de software. Tot mai mulți specialiști din domeniu pornesc propriile lor start-up-uri, iar acestea atrag investitori de tipul fondurilor de investiții care sunt interesate de ecosistemul tehnologic clujean.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

11 + 6 =