RFI: Partidele arabe din Israel îl susţin pe Benny Gantz ca premier

Trimite și altora

Lista unită a partidelor arabe israeliene recomandă, în mod formal, ca viitorul premier să fie Benny Gantz. Duminică, preşedintele Reuven Rivlin a început consultări cu şefii partidelor  politice pentru a numi persoana care se va ocupa de formarea guvernului de coaliţie, potrivit RFI România.

Preşedintele israelian Reuven Rivlin a pledat duminică pentru formarea unui guvern stabil cu Likud, al premierului Benjamin Netanyahu şi cu formaţiunea Albastru-Alb a lui Benny Gantz, câştigătoare ale alegerilor legislative din 17 septembrie.

Partidul Albastru-Alb are în urma scrutinului 33 de deputaţi iar formaţiunea Likud, 31 de deputaţi.

“Sunt convins că trebuie construit un guvern stabil cu aceste două partide », a precizat preşedintele israelian. El a început duminică consultări cu şefii partidelor politice pentru a-l desemna pe cel care se va ocupa de formarea guvernului de coaliţie.

“Este dorinţa poporului” căci, spune preşedintele, “nimeni nu vrea un al treilea scrutin”.

În cadrul consultărilor, Lista unită a partidelor arabe israeliene a recomandat ca Benny Gantz să fie numit drept viitor prim-ministru.

Lista arabă unită dispune de 13 aleşi în Knesset. “Vrem să punem punct erei Netanyahu, recomandăm ca Benny Gantz să fie cel care va forma viitorul guvern”, a declarat Ayman Odeh, şeful acestei liste.

Cu ajutorul lor, Benny Gantz ar putea forma un bloc de stânga din care vor face parte şi 6 aleşi ai Partidului Muncii şi 5 din tabăra democratică – un total de 57 de deputaţi, insuficient aşadar pentru a forma majoritatea.

Blocul format în jurul lui Netanyahu dispune de 55 de aleşi.

Cheia viitoarei coaliţii se pare că se găseşte, în aceste condiţii, la Avigdor Liberman –şeful formaţiunii Israel Beiteinu/ Israel Casa Noastră (extrema dreaptă). Formaţiunea dispune de opt deputaţi. Lieberman susţine că doreşte un guvern de uniune naţională dar fără să îşi exprime preferinţa în ceea ce îl priveşte pe viitorul premier.

În aprilie, a mai avut loc un tur de alegeri legislative în urma căruia partidele lui Benjamin Netanyahu şi Benny Gantz au obţinut câte 35 de locuri din cele 120 ale Knessetului.

Citiți mai mult AICI

Comments

comments

SHARE
Previous articleCentenarul Universității Babeș-Bolyai, celebrat printr-un monument
Next articleAnul universitar a fost deschis la Cluj în Piața Unirii – A fost prezent președintele Klaus Iohannis
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

15 − four =