Centenarul Universității Babeș-Bolyai, celebrat printr-un monument

Trimite și altora

Centenarul refondării Universității Babeș-Bolyai este marcat printr-un monument cu totul special. Este vorba de monumentul Laudă Cărții, inaugurat azi. Universitatea a fost creată în anul 1581 sub forma unui Colegiu Iezuit, cu predare în limba latină, înființat de savantul Antonio Posevina, la inițiativa Regelui Poloniei, Ștefan Bathory, care a fost și Principe al Transilvaniei. Ulterior, la Cluj a funcționat Universitatea Franz Jozef, cu predare în limba maghiară, iar după Marea Unire, instituția de învățământ superior a devenit una românească, sub numele de Universitatea Daciei Superioare, care a fost redenumită în 1927 Universitatea Regele Ferdinand I. 

Opera cunoscutului sculptor clujean Liviu Mocan, monumentul „Laudă cărţii” este realizat din bronz și andezit de Ilva  şi face parte din seria „Biblioteci verticale”, prezentată la nivel internațional

„Sculptura ”Cinste cărții” din seria ”Biblioteci verticale” constituie o metaforă a cunoașterii: acumulările educaționale se substanțiază în mișcare, produc viață. Mă bucură mult faptul că Universitatea Babeș-Bolyai, instituție care modelează profesioniști și caractere umane, oferă o voce acestui simbol al menirii ei, spre a se adresa contemporanilor și generațiilor viitoare. Mesajul sculpturii fiind etern, materialele  din care a fost creată (bronzul și andezitul) sugerează neerodarea, focul, perseverența, regalitatea”, afirmă sculptorul Liviu Mocan.

Monumentul se află în curtea interioară a Clădirii centrale a Universităţii Babeş-Bolyai (str. M. Kogălniceanu nr 1).

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY