Cum încearcă Primăria Cluj-Napoca să evite în Sopor dezastrul din Bună Ziua

Trimite și altora

Administrația locală încearcă să planifice dezvoltarea celui mai nou cartier al Clujului. De aceea, Primăria Cluj-Napoca a organizat un concurs internaţional de soluţii pentru proiectarea noului cartier Sopor. Decizia vine în contextul în care, după Revoluţie, cel mai nou cartier al Clujului, Bună Ziua, s-a dezvoltat haotic, iar clujenii îl consideră drept un monument al incompetenţei celor care ar fi trebuit să aibă în grijă planificarea urbană, potrivit ClujToday.ro.

Noul cartier ar urma să aibă o suprafaţă de aproximativ 250 de hectare, comparabilă cu suprafaţa iniţială a celui mai mare cartier din Cluj, Mănăşturul. Această suprafaţă este deţinută, în prezent, de peste 300 de proprietari. Unele dintre terenuri sunt cadastrate, iar altele nu. De aceea, pentru funcţionarii Primăriei urmează o perioadă intensă de bătăi de cap, pentru că municipalitatea va trebui să schimbe, să comaseze, să cumpere sau să exproprieze suprafeţele de teren pe care va fi amenajată infrastructura.

Conceptul de la care a pornit proiectarea se bazează pe transportul public nepoluant. De asemenea, primarul Emil Boc a cerut un acces rapid la serviciile publice, care să fie situate la cel mult 20 de minute de mers pe jos de orice zonă a noului cartier.

Sopor a fost împărţit în şapte zone, care vor fi dezvoltate treptat. Construirea noului cartier ar urma să se încheie în 30 de ani.

În competiţia pentru proiectarea noului cartier s-au înscris 12 echipe de arhitecţi şi de urbanişti, dintre care două din străinătate. Competiţia a fost câştigată de echipa formată din Octav Olănescu, Vlad Rusu şi Anamaria Olănescu.

Comments

comments

SHARE
Previous articleKings on ice, cel mai spectaculos show pe gheață revine la Cluj, în 7 decembrie
Next articleAlimentarea cu gaz metan, întreruptă în Feleacu și Gheorgheni
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

1 comentariu

LEAVE A REPLY

1 × 5 =