„Se întâmplă, foarte rar, ca cineva să fie mulțumit cu ceea ce posedă, mai ales când e vorba de atributele fizice cu care ne-a înzestrat Natura.
Blondele ar dori să fie brune, cele de statură mică ar dori să fie înalte, în general am prefera să fim, contrar de cum suntem; așa vrea – așa dictează legea contrastelor.
Acest lucru e greu – dacă nu chiar imposibil de a se realiza.
Dacă se recurge la artificii, se poate schimba o delicioasă blondă, într-o apetisantă brună, sau viceversa. De asemenea, se poate provoca creșterea, prin exerciții gimnastice, continuate cu răbdare și modifica astfel, într-o oarecare măsură, silueta primitivă.
Dacă trecem la ten și la piele, putem spune că aproape nu există femeie care să fie mulțumită de ele.
Faptul e explicabil. Pentru îndreptarea tenului nu e suficient întrebuințarea unei creme. În unele cazuri nici nu e indicat. Un tratament complex, regim alimentar, spălarea feței în anumit fel – fără exces de creme – dau rezultatul dorit.
Afară de acestea menționez că trebuie răbdare, răbdare și iar răbdare. O cremă bună, recomandată de specialiști, trebuie aplicată timp mai îndelungată, fără a aștepta rezultatele după un singur borcan. Nu trebuie schimbată, căci se poate întâmpla ca substanțele ce conține această cremă, absorbite de piele și venind în contact cu substanțele unei noui creme, să formeze o reacție chimică cu rezultate dezastruoase pentru ten. Alegerea unei creme este un lucru foarte dificil. Aci începe rolul specialistului – al Institutului de înfrumusețare.
Cei mai mari dușmani ai tenului sunt <<prietenele>> și frizerii cu pretenții de <<atotștiutori>>.
Domnișoara Blanche a întrebuințat o cremă, bine lansată printre reclamă savantă, cremă care i-a dat rezultate bune. Fără a întârzia o recomandă altei prietene – și fără a ține seama de faptul că tenul prietenei are nevoie de alt tratament. Recomandându-i crema, i-a făcut cel mai prost serviciu.
Același lucru se întâmplă și la frizerii. Toate au căutat să se modernizeze cumpărând un aparat de masaj. Acest aparat trebuie amortizat și din această cauză, orice clientă, care vine pentru ondulat sau manicură, este convinsă de talentul oratoric al frizerului, să-și facă masaj – fie că are, sau nu, nevoie.
Or, nu poate fi ceva mai periculos pentru față, decât un masaj făcut de nespecialiști.
Afară de aceasta, la frizerii se află spre vânzare diverse creme și loțiuni, care, recomandate cu căldură, se vând, dar vai de rezultate.
În concluzie, vă sfătuiesc, iubite cetitoare, să vă adresați nouă spre a vă da sfaturi folositoare”. [„Ilustrațiunea Română”, Anul II, nr.7, București, 6 februarie 1930].
Clujul de ieri este rubrică permanentă a ClujInsider și ClujToday, realizată de istoricul clujean Felix Ostrovschi.