Voluntari internaționali predau în școlile clujene

Trimite și altora

Centrul de voluntariat Cluj-Napoca (CVCN) și Green School România derulează un nou proiect de voluntariat comun. În perioada septembrie 2019 – iunie 2020, șase voluntari internaționali și naționali participă la activități de învățare prin proiect și învățare bazată pe locație în cadrul Green School și la alte două școli tradiționale (din mediul rural și urban). Proiectul are ca scop promovarea voluntariatului, înțelegerea și practica conceptului de solidaritate.

 Green School și CVCN au deja experiență comună în concretizarea proiectelor de voluntariat internațional. Ambele organizații adresează nevoi și probleme speciale și au decis să lucreze împreună încă din 2018, când au candidat pentru un proiect Erasmus+, prin care voluntarii internaționali au contribuit la înfrumusețarea și îngrijirea grădinii Green School, au lucrat cu copiii în activități prin care au sedimentat bazele cunoștințelor despre natură și protejarea ei.

Anul acesta cele două organizații au hotărât să candideze pentru un proiect din cadrul Corpului European de Solidaritate, tocmai pentru că dorința lor este de a echilibra grija față de mediu cu grija față de sine, de ceilalți și de comunitățile în care trăiesc. Își doresc să aducă o schimbare în educație, în perspectiva voluntarilor despre educație și în perspectiva comunităților despre voluntariat, mai ales asupra voluntariatului internațional.

Tematica educațională cuprinde patru proiecte: drepturile omului, educație globală, educație pentru dezvoltare durabilă și educație pentru pace. Cei șase voluntari, dintre carepatru internaționali și doi naționali, își împart sarcinile și spațiile în care își desfășoară activitățile. Patru dintre ei (al patrulea urmează să se alăture echipei) petrec patru zile pe săptămână în Green School, unde facilitează contexte de învățare, care cuprind cele patru tematici educaționale. Concret, ei gândesc și implementează jocuri și activități prin care copiii învață despre ce înseamnă să fii responsabil pentru comunitate, care este comunitatea la nivel micro și macro din care faci parte, ce înseamnă drepturile omului și cum putem să le respectăm, ce este pacea și cum o putem menține, readuce, ce înseamnă conflictele și cum putem să le transformăm. Ceilalți doi voluntari petrec câte o zi în Green School, timp în care observă și contribuie și ei la procesul de învățare, însă rolul lor principal este diseminarea și multiplicarea rezultatelor educaționale către celelalte două școli.

 În cadrul proiectului urmează o serie de evenimente deschise și comunității clujene, expoziții foto, flash moburi, seri culturale și multe altele. 

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY