Bisericile de lemn din Transilvania ar putea fi promovate în circuite turistice

Trimite și altora
Biserica de lemn din Vălari

Autoritățile din Cluj doresc să creeze un circuit turistic bazat pe bisericile de lemn, vechi de câteva secole. Unele dintre ele, în special cele din Munții Apuseni, pot să rivalizeze cu cele din Maramureș, înscrise în patrimoniul UNESCO. Unele dintre bisericile de lemn din județul Cluj au fost restaurate cu ajutorul fondurilor norvegiene.

Unele dintre cele mai frumoase monumente de arhitectură vernaculară din Transilvania sunt bisericile de lemn. Cele mai multe dintre ele datează din secolele XVIII și XIX. Autoritățile clujene vor să includă aceste biserici într-un circuit turistic complex. Acesta va pune în valoare frumusețea bisericilor din Munții Apuseni, spune istoricul Leonard Horvath.

Una dintre cele mai interesante biserici de lemn este cea din Buru. Inițial, ea a fost ridicată de Horea, conducătorul răscoalei din 1784, în Sălciua, apoi a fost demontată, transformată în plute și adusă în Buru, unde a fost remontată, după cum își amintesc sătenii.

O altă biserică a lui Horea, cea din Cizer, aflată acum în Muzeul Etnografic al Transilvaniei, a fost restaurată cu fonduri norvegiene. Tot cu fonduri norvegiene a fost restaurată și biserica de lemn din Petrindu, aflată tot în cadrul muzeului, spune directorul instituției, Tudor Sălăgean.

Vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Istvan Vakar, a anunțat că dorește realizarea unui ghid unitar pentru restaurarea acestor monumente istorice. Ideea s-a născut în urma colaborării cu Asociația de Design Nordic din Norvegia, cea care s-a ocupat de reabilitarea clădirilor de lemn din orașul Bergen, intrate în patrimoniul UNESCO.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY