Specialiștii în protejarea patrimoniului istoric propun crearea unui circuit turistic și cultural, care să pună în valoare vechile biserici de lemn din Munții Apuseni, precum și pe cele din zona Sălajului. Ei sunt inspirați de succesul includerii pe lista UNESCO a unora dintre bisericile de lemn din Maramureș.
Zona Munților Apuseni și cea a Sălajului cuprind sute de biserici de lemn mai vechi de 100 de ani. Unele dintre acestea au fost declarate monumente istorice, iar specialiștii consideră că sunt zeci de astfel de lăcașuri de cult cu o valoare excepțională. Cele mai multe dintre bisericile de lemn care au primit statutul de monumente istorice au fost ridicate în perioada 1700 – 1850. Una dintre cele mai interesante este cea din Buru. Aceasta a fost construită inițial de Horea, în satul Sălciua. Apoi, după Revoluția de la 1848, sătenii din Sălciua au vândut biserica celor din Buru, al căror lăcaș de cult fusese distrus în timpul luptelor. Biserica de lemn a fost demontată în Sălciua, transformată în plute și adusă pe râul Arieș în jos, după cum spun sătenii din Buru.
Unele dintre aceste biserici au nevoie de restaurare. Dacă în cursul deceniilor trecute, unele lucrări de reparații au fost neinspirate, în prezent, specialiștii Muzeului Etnografic al Transilvaniei s-au specializat într-un proiect norvegian, în care au lucrat cu experții care s-au implicat în restaurarea clădirilor de lemn din vechiul oraș norvegian Bergen, aflat pe lista UNESCO, spune directorul muzeului clujean, istoricul Tudor Sălăgean.
Mai multe asociații specializate în protejarea patrimoniului cred că restaurarea și punerea în valoare a bisericilor de lemn ar putea fi realizată cu ajutorul fondurilor europene.