Dezastrul politicilor fiscale promovate de PSD în ultimii ani a dus, în premieră, la pornirea Procedurii de Deficit Excesiv împotriva României. Practic, politicile populiste și ilogice promovate de miniștrii PSD de Finanțe precum Ionuț Mișa sau Orlando Teodorovici au adus România într-o situație foarte proastă.
Raportul Comisiei Europene arată că România va avea în continuare o creștere economică robustă: 3,8%, anul acesta, 3,5%, anul viitor și în 2022. Pe de o parte, stimulii salariali incluși în politicile publice vor continua să ducă la creșterea consumului. Pe de altă parte, creșterea deficitelor erodează încrederea investitorilor în sustenabilitatea creșterii, menționează RFI România.
Contribuția exportului net va continua să rămână negativă, pentru că exporturile ar putea fi afectate de cererea externă slăbită, iar importurile vor fi încurajate de consumul intern privat.
Prognoza Comisiei Europene în materie de deficit este de 4,9% din PIB, anul acesta, 6,9%, în anul 2021 și de 7,7% din PIB, în anul 2022. Deficitul structural va urca cu 1,9% din PIB în anul 2021 și cu 0,8%, în anul 2022. Trebuie menționat că un deficit bugetar de 7,7% din PIB întrece orice imaginație și depășește limita posibilului. De aceea, indiferent de declanșarea procedurii de deficit excesiv, România va trebui să ia măsuri pentru reducerea deficitului.
Deocamdată, însă, scăderea deficitului nu se întrezărește. Comisia Europeană a calculat în raportul de ieri că o creștere a pensiilor, cu procentajul proiectat prin lege, va influența, anul acesta, creșterea deficitului bugetar cu 0,9 puncte procentuale din PIB, cu 1,7 puncte procentuale anul viitor și cu 1,1 puncte procentuale în anul 2022. Dublarea alocațiilor va avea ca efect un cost anual de 0,6% din PIB.
În anul 2018, datoria publică era de 34% din PIB, iar estimările Comisiei arată că în anul 2022 se va ajunge la 46% din PIB.
Guvernul și-a asumat o corecție a deficitului excesiv, respectiv reforme structurale și consolidare fiscală. Sunt măsuri care ar trebui să aducă până în anul 2022 nivelul deficitului sub celebra cotă de 3% din PIB. Deficitul ar trebui să urmeze o traiectorie descendentă, până la 2,8% din PIB, în anul 2022.
Până la 15 septembrie anul acesta, România va trebui să prezinte un plan de acțiune concret prin care se angajează să aducă deficitul în parametrii normali europeni. Până atunci, până în septembrie, vom vedea cum evoluează economia europeană, dar și cum performează economia românească. Până atunci, vom cunoaște și decizia privind aplicarea legii pensiilor. Data de 15 septembrie va fi un moment al adevărului pentru următorii trei ani.
Citiți mai mult AICI