Ce au discutat comisarul european Mariya Gabriel și primarul Emil Boc în dialogul cu clujenii

Trimite și altora

Mariya Gabriel, comisar european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret și Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca și membru al Comitetului Regiunilor, au participat la un dialog cu cetățenii cu tema “Orizont Europa: provocări și perspective”.

Evenimentul a avut loc la Centrul de Cultură Urbană Casino din Cluj-Napoca. Tema sa centrală a fost viitorul program-cadru pentru cercetare și inovare “Orizont Europa”, ce va impulsiona impactul științific, economic și societal al fondurilor europene. Orizont Europa investește în modelarea viitorului prin intermediul cercetării și inovării. Programul poate oferi sprijin pentru transformarea provocărilor în oportunități, îmbunătățind astfel viața cotidiană a europenilor. Dialogul cu ceățenii a oferit un excelent forum pentru discuții în ceea ce privește impactul programului și, în special, a principalelor sale noutăți, cum ar fi Consiliul european pentru inovare sau Misiunile Orizont. 

În introducerea sa, comisarul european Mariya Gabriel a subliniat că “Programul are ca scop să ofere Europei un nou impuls pentru o poziționare la nivel global. Orizont Europa are potențialul de a deveni cel mai important și ambițios program UE pentru cercetare și inovare de până acum. Pornim de la succesul programului Orizont 2020 și construim mai departe prin promovarea unui sprijin puternic pentru inovarea avansată prin intermediul Consiliului european pentru inovare, prin crearea unui impact sporit în baza misiunilor de cercetare-inovare și prin raționalizarea peisajului din domeniul parteneriatelor”.

În replică, primarul municipiului Cluj-Napoca Emil Boc, raportor pentru Avizul CoR privind ”Exodul creierelor în UE: abordarea provocării la toate nivelurile”, a spus că “Investițiile la nivel local și regional în ecosistemul de inovare vor permite, de asemenea, găsirea în mod eficient de soluții la problema «exodului de creiere» prin transformarea lui într-un «influx de creiere». Politica de coeziune deja oferă răspunsuri acestei provocări, însă programul Orizont poate furniza un sprijin important prin acțiuni la nivel local și colaborarea mai eficientă cu orașele și regiunile“.

Discuțiile s-au axat pe modul în care exodul de creiere poate fi transformat în mobilitatea acestora, pe modalitățile de garantare a justiției sociale, pe importanța participării active a cetățenilor în identificarea priorităților pentru Misiunile Orizont, pe accentul pus pe investițiile în startup-urile și IMM-urile ce se concentrează pe soluții durabile și tehnologii ”verzi”, pe construirea unei rețele de orașe europene ce promovează inovarea și pe nevoia de a utiliza mai bine și mai eficient resursele. 

La final, comisarul Gabriel a trecut în revistă următorii pași din procesul de planificare strategică, care vor defini prioritățile incluse în apelurile de propuneri de proiecte din primii patru ani ai programului Orizont Europa. Înaltul oficial european a confirmat angajamentul Comisiei Europene de a asculta cetățenii, inclusiv tinerii, și de a lua în considerare nevoile lor în procesul de configurare a programului Orizont Europa.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY