Inedit: Clujul are un Muzeu al Crucii

Trimite și altora

Cartierul Făget din Cluj-Napoca adăpostește un muzeu inedit. Este vorba de Muzeul Crucii, întemeiat de preotul greco-catolic Remus Tegzeșiu. Muzeul funcționează în fosta casă parohială și are în colecția sa peste 1.000 de crucifixuri de toate formele și mărimile. Însă cel mai important este un exponat aparte: un fragment din Sfânta Cruce pe care a fost răstignit Mântuitorul Isus Cristos. Acest fragment este păstrat în biserica învecinată, acolo unde, în masa altarului, se află și moaște ale Sfântului Apostol Andrei.

Părintele Remus Tegzeșiu este pasionat de simbolul crucifixului și de întreaga teologie dezvoltată în jurul acestui simbol. De aceea, el a ales ca hram pentru biserica sa Înălțarea Sfintei Cruci și tot din acest motiv, el a început să colecționeze crucifixuri de toate formele și mărimile. Treptat, s-au strâns peste 1.000 de crucifixuri, pe care le-a expus în vechea casă parohială din Făget. Aceasta a devenit un Muzeu al Crucii, care funcționează ca muzeu eparhial, dar care este deschis tuturor vizitatorilor. Acest muzeu se poate transforma într-un punct de atracție pentru cei pasionați de turismul religios și ecumenic, spune Ana Luca, de la revista Transylvania Today.

Un fragment din Sfânta Cruce a ajuns la Cluj, după ce preotul clujean l-a primit în de la o congregație călugărească din Franța. Pasiunea părintelui Remus Tegzeșiu este cunoscută și la Vatican. De aceea, el a primit moaște ale Sfântului Andrei pe care să le așeze în masa altarului. Și aceasta pentru că Sfântul Andrei este cel care a adus creștinismul în această regiune, spune părintele Remus Tegzeșiu.

Vizitarea Muzeului Crucii este gratuită.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY