Meșteșuguri care renasc: restaurator de cărți

Trimite și altora

În Transilvania, renasc mai multe vechi meșteșuguri. Unul dintre cele este cel de restaurator de cărți. Unul dintre cei mai apreciați astfel de restauratori este Adrian Petrescu.

Cărțile vechi reprezină o valoare culturală considerabilă. În secolele trecute, cărțile erau tipărite în tiraje mult mai mici decât în prezent. Unele volume au fost distruse în evenimentele care au marcat istoria României, de la războaie mondiale la perioade în care țara a fost condusă de dictatori. De aceea, volumele care au supraviețuit merită să primească o nouă viață. Restauratorul de cărți Adrian Petrescu folosește materiale cât mai naturale și cât mai apropiate de cele utilizate de cei care au tipărit și legat cărțile de care se ocupă. În această perioadă, multe comenzi îi vin din străinătate.

Restaurarea cărților este un proces destul de costisitor, de aceea nu toate cărțile merită să fie restaurate. Unele dintre ele au fost tipărite pe materiale ieftine, nu au nici o valoare literară deosebită și nici nu se remarcă prin grafică, spune jurnalistul cultural Florina Dobos.

Cele mai multe dintre cărțile supuse procesului de restaurare au fost tipărite în secolul al XIX-lea. Sunt mai rare cărțile din secolul al XVIII-lea. Multe dintre aceste cărți au apărut la tipografii din Budapesta, Viena, Roma sau Praga ori în atelierele tipografilor transilvăneni.

Comments

comments

SHARE
Previous articleStarea de urgență, instituită în România de luni
Next articleInedit: Clujul are un Muzeu al Crucii
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

12 + 14 =