Cum păstrează transilvănenii obiceiurile de Paște

Trimite și altora

Transilvania păstrează tradiții de Paște, care, în acest an, sunt ținute strict în familie, din cauza măsurilor de distanțare socială menite să împiedice răspândirea coronavirusului. În a doua zi de Paște, una dintre cele mai frumoase tradiții este cea a stropitului sau a udatului. Este un ritual care are rolul de a purifica tinerele fete.

Obiceiul stropitului sau al udatului a fost adus în Transilvania de către sași. Ulterior, acest obicei de Paște a fost preluat și de comunitățile de maghiari și de români, spune istoricul Leonard Horvath.

Tradiția udatului era păstrată atât în familiile simple, cât și în rândurile aristocrației, mai spune Leonard Horvath. ”La finalul celei de-a doua zi de Paște, oamenii se strângeau și organizau un bal”, mai afirmă istoricul clujean.

Existau multe comunități în care balurile de Paște erau ținute în curtea castelului nobiliar. La aceste baluri luau parte atât sătenii, cât și aristocrații, potrivit Via Cluj TV.

Comments

comments

SHARE
Previous articleCât de gravă va fi criza economică provocată de coronavirus – Ce spun experții UBB
Next articleSute de persoane din Triteni, în autoizolare – Un factor poștal, infectat cu coronavirus
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

four + three =