UBB lansează o platformă care monitorizează impactul pandemiei de coronavirus asupra economiei

Trimite și altora

Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul Universității Babeș-Bolyai a lansat o platformă care monitorizează impactul pandemiei de coronavirus asupra economiei. Platforma poate fi accesată gratuit la adresa econ.ubbcluj.ro/coronavirus. Datele agregate se referă atât la situația sanitară, cât și la evoluția economiei. Sunt monitorizate cu atenție primele 50 de companii românești din punctul de vedere al cifrei de afaceri. Proiectul de cercetare care a dus la conturarea platformei este coordonat de prodecanul Levente Szasz.

Platforma este numită COVID-19 – Romanian Economic Impact Monitor (COVID-19 RoEIM) prin care cercetătorii universității implicați în acest proiect publică o serie de date relevante privind impactul economic al pandemiei COVID-19 în forma unor infografice interactive, menite să arate o imagine comprehensivă, actualizată în timp real a situației economiei românești.

Obiectivul principal al proiectului constă  în oferirea unui sprijin real factorilor decizionali din politica și economia românească prin realizarea și actualizarea frecventă a analizei situației generate de epidemia de COVID-19, respectiv prin oferirea unui punct de pornire pentru realizarea unor scenarii de previziune pentru o mai bună protejare a societății, a companiilor, a angajaților acestora, respectiv a lanțurilor de aprovizionare din economia reală. Proiectul de cercetare este coordonat de profesorul universitar Levente Szász, prodecan responsabil pentru cercetarea științifică din cadrul FSEGA.

Universitățile românești s-au mobilizat exemplar în această perioadă, fiecare contribuind, în funcție de anvergura și profilul academic, la bunul mers al societății, la nivel local/regional/național/internațional. UBB, ca universitate globală/internațională, a contribuit major la toate aceste niveluri, iar prin acest proiect, contribuția națională (cu potențial impact internațional) a UBB – unul dintre liderii științelor economice din țară – este din nou reliefată exemplar, a declarat prof. univ. dr. Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai.

Această pandemie reprezintă în esența sa o provocare majoră pentru întreaga umanitate. Este imperios necesar să gestionăm așa cum se cuvine această perioadă din toate perspectivele ei. Mai mult de atât, repornirea adecvată a activității economice reprezintă cea mai mare provocare pentru perioada imediat următoare ieșirii din starea de urgență și a diminuării riscurilor aferente COVID-19. Dacă acest proces nu este gestionat în mod inteligent și pragmatic, atunci costurile asociate vor fi mai ridicate și se vor regăsi pe o perioadă mai mare de timp. În acest context, ne asumăm rolul de a sprijini societatea și factorii decizionali din domeniul economic asigurându-le toate informațiile și analizele de care dispunem, pentru a lua cele mai bune decizii în vederea ameliorării impactului negativ al acestei pandemii asupra economiei românești, a adăugat conf.univ.dr. Răzvan V. Mustață, decanul FSEGA.

Rezultatele proiectului de cercetare pot fi consultate în timp real pe platforma online COVID-19 RoEIM (econ.ubbcluj.ro/coronavirus), iar informațiile sunt disponibile în limba română, maghiară și engleză.

Comments

comments

SHARE
Previous articleCoronavirusul resetează piața chiriilor din Cluj
Next articleNoi măsuri fiscale de sprijin pentru companii
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

twenty − thirteen =