Există oameni care nu reușesc să răzbată și se facă auziți. Există oameni care pot și își doresc să ajute. Și mai există o linie de cod care îi aduce împreună la Challenge Accepted, maratonul de codare deja cu tradiție în România. „Împreună”, ca un laitmotiv al interviului, este cuvântul sub semnul căruia stă valul de solidaritate, provocat de Școala informală de IT, anul acesta pentru sprijinirea celor care duc greul în lupta cu efectele COVID-19. Este cuvântul pe care îl rostește, nu întâmplător de multe ori, omul care a generat o comunitate extraordinară în jurul celei mai ambițioase platforme de reconversie profesională din România, Școala informală de IT.
Răzvan Voica este co-fondator al acestui sistem de educație alternativă, unul dintre oamenii care au creat contextul ca viețile celor ce ajung în această școală să se schimbe în mai bine. „Oamenii au o putere senzațională să se reseteze în momentul în care nu sunt presați de normele, uneori absurde, care îi limitează”, ne povestește. An de an, la Școala informală de IT, acolo unde în locul normelor stă prietenia și mentoratul, sute de cursanți cu experiență în zeci de industrii o iau de la 0 într-un domeniu cu totul nou pentru ei: în industria software.
„Există o linie de cod care salvează vieți”, acum și la Challenge Accepted CODVidHack, maratonul de codare pe care Școala informală de IT îl organizează anul acesta pentru a-i ajuta pe cei ce luptă în linia întâi cu virusul care distruge vieți.
„Dacă poate salva vieți un maraton de codare? Iată un singur exemplu”
1. „Aici și acum”: este al șaselea an consecutiv când Școala informală de IT demonstrează că nu există un alt moment mai bun pentru schimbare. Ce vă dă energie?
Senzația pe care o simți atunci când munca pe care o faci are un impact direct în societate.
Este ceva ce fiecare individ ar trebui să experimenteze: să știi, fără niciun fel de rezerve, că ai putut participa – în mod real – la schimbarea oamenilor cu care ai interacționat și a companiilor cu care ai colaborat. Că ai generat o comunitate care înainte nu exista. Atunci știi că ai un sens palpabil. Este exact acel sentiment de bucurie intrinsecă, ce stă la baza motivației de a merge mai departe.
2. Poate un maraton de codare de 48 de ore să schimbe și să salveze – cu adevărat – vieți?
Dacă punem lucrurile în perspectivă, ieșim din raza propriei percepții, și ne uităm în ansamblu la toate dinamicile din jurul nostru, realizăm că există foarte multe realități.
O parte dintre aceste realități nu sunt deloc fericite: oameni care au nevoie de medicație, tratamente, ajutor, nu reușesc să răzbată și să se facă auziți. În același timp, întotdeauna există și alți oameni, care au acces la unele resurse, care pot și – cel mai important – își doresc să ajute. Ei, însă, nu cunosc cazurile din prima categorie. Astăzi, comunicarea este mai facilă ca oricând, dar este loc de îmbunătățire pe scenarii speciale. Challenge Accepted CODVidHack asta face: creează, pentru ambele categorii, contextul de comunicare.
Dacă poate salva vieți un maraton de codare? Iată un singur exemplu: una dintre provocările lansate la hackathonul Școlii informale de IT. „Avem nevoie de o aplicație care să monitorizeze evoluțiile apărute în starea de sănătate a persoanelor aflate în carantina autoimpusă. Ne dorim ca zilnic, persoanele care se automonitorizează să poată introduce în aplicație parametrii precum: greutate, temperatură, simptome, momentul apariției lor. În aplicație, să putem avea o grilă de intensitate a manifestării simptomelor, dar și tratamentele administrate și dozele utilizate. Să punem la dispoziție liste de medici voluntari cu care pot lua contact”.
Așadar, răspunsul meu este DA. Challenge Accepted CODVidHack poate să schimbe și să salveze vieți.
3. Care este mindsetul participantului la Challenge Accepted, cel despre care știți că are << ADN Digital>>?
“ – Doresc să îmi aduc și eu contribuția pentru rezolvarea acestei crize. Prin ceea ce știu, plus o doză din timpul meu. Putem reuși împreună”. Aceste cuvinte descriu cel mai bine poziția din care vin majoritatea oamenilor implicați la Challenge Accepted – Hackathon, an de an. Am spus și în alte ocazii: nu există, din păcate, o singură soluție salvatoare pentru probleme complexe. Cea mai bună strategie este să spargi problema în bucăți mai mici, gestionabile, pentru care poți începe să construiești soluții realiste. Asta cu ajutorul oamenilor care au „acel ceva”, acea putere de a-și folosi abilitățile și pasiunea pentru tehnologie pentru a genera bine. Noi le spunem că au ADN Digital.
„Toate acestea lasă loc fiecărui individ să își poată găsi puterea de a reîncepe totul de la zero”
4. Cum își unesc oamenii forțele la Challenge Accepted – CODVidHack pentru a salva vieți?
Vom urma aceeași rețetă aplicată și în anii anteriori: echipele se vor forma în jurul ideilor de proiecte cu care membrii lor rezonează. Totodată, ca și organizatori, vom aplica un set de bune practici menite să asigure succesul fiecărei echipe. Ne vom asigura că există omogenitate în nivelul de expertiză și abilitățile personale ale participanților coalizați în jurul ideilor propuse și, bineînțeles, o infrastructură adecvată.
5. Dați o voce puternică unei comunități puternice formată în ani în jurul Școlii informale de IT.
Cum reușiți, an de an?
Pentru ca orice comunitate să prospere, e nevoie să existe un set de principii sănătoase încă de la început. În cazul nostru, aș enumera: lipsa discriminărilor de orice natură (socială, rasială, religioasă, de vârstă etc). Fără nuanțe politice. Fără preconcepții. Fără etichete. Toate acestea lasă loc fiecărui individ să își poată găsi puterea de a reîncepe totul de la zero cu adevărat. Restul vine natural. Oamenii au o putere senzațională să se „reseteze” în momentul în care nu sunt presați de normele, uneori absurde, care îi limitează. Dacă îi expui unor exemple de succes profesional, în persoana mentorilor care îi ghidează și îi aduci împreună, rezultatele sunt chiar și mult peste așteptări.
6. Cum creați contextul ca ideile bune să crească mari și să-și atingă scopul la hackathon?
Cele mai bune 3 proiecte vor intra în stadiul de incubare: vor ajunge, de la nivelul de concept, la nivelul de a putea fi utilizate de către masele de persoane pe care le vizează. Vom avea un set de criterii clare de jurizare, menite să departajeze primele 3 aplicații cu cel mai mare potențial de impact.
„Întotdeauna, după o criză urmează un boom tehnologic”
7. Anul acesta, Challenge Accepted – Hackathon s-a adaptat rapid: plug and play la lucratul de acasă. Care va fi dinamica într-un astfel de format – premieră?
Avem deja experienta migrării temporare în format online interactiv a cursurilor pe care le organizăm. Cu toate ca există limitări față de formatul clasic (nu poți face poze de grup și nu poți strânge mâna câștigătorilor), dinamica reală este dictată de intențiile și de motivația persoanelor care participă din spatele monitoarelor personale.
8. Cine sunt cei care s-au solidarizat deja cu inițiativa Școlii informale de IT și care au transmis mesajul vostru mai departe?
Le mulțumim încă o dată partenerilor principali ai evenimentului, InnovX – BCR Business Accelerator și Atelierul Digital Google, care au reacționat instant la aflarea inițiativei noastre. Totodată, comunităților partenere Google Developers Group București, Google Developers Group Craiova, Orange, ESA BIC AUSTRIA, Bucharest.AI, Science Park Graz, Startup Grind, Women Techmakers și colaboratorilor: Asociația Națională a Farmaciștilor din România, Cluj IT, ICT Cluster Central Serbia, Asociația pentru Prevenirea și Controlul Infecțiilor. Alături de noi sunt și promotori și parteneri media, care ne sunt alături în răspândirea veștilor bune. Tuturor le suntem recunoscători că s-au solidarizat atât de rapid cu misiunea noastră.
9. Se vorbește astăzi despre lupta cu virusul, dar și despre lupta cu noi înșine, ca oameni, în aceste zile fără prea multe certitudini. Ce mesaj ai pentru cei care ar putea face parte din demersul Școlii informale de IT, dar poate nu își găsesc doza de optimism?
Voi răspunde printr-o scurtă relatare. Am primit un feedback recent de la o absolventă a Școlii informală de IT din 2016, care s-a angajat în IT. Zilele trecute îmi povestea, despre cum a descoperit acum, în contextul pandemiei, cât de importantă a fost transformarea profesională prin care a trecut în urmă cu 4 ani:
„ – Am lucrat în farmacie. Dacă nu făceam reconversie profesională atunci, ce m-aș fi făcut azi? Am ajuns să apreciez asta și mai tare și să îmi mulțumesc mie pentru o decizie bine luată”.
Cred, așadar, că tehnologia oferă în continuare perspective extraordinare. Avem deja exemplele istorice care ne-au demonstrat că, întotdeauna, după o criză a urmat un boom tehnologic. Pot doar să vă spun: suntem împreună.
Împreună reușim!