Viticultura renaște în Transilvania cu ajutorul banilor europeni

Trimite și altora

Tradiția vinurilor nobile renaște în Transilvania. În ultimii ani, au apărut multe mici podgorii care pun în valoare potențialul viticol al acestei regiuni. Unele dintre aceste afaceri produc doar vinuri în cantități mici, destinate colecționarilor.

Aderarea României la Uniunea Europeană a pus la dispoziția viticulturilor fondurile necesare pentru replantarea unor suprafețe însemnate. În Transilvania, multe afaceri de familie au reușit să se dezvolte și să intre pe piață cu vinuri de înaltă calitate. Așa ar fi podgoria Vatra Roșie, de lângă Gherla. Această podgorie produce vinuri de colecție, iar buteliile de vin sunt numerotate, spune reprezentantul podgoriei, Csaba Barabas.

În județul Cluj, o podgorie apreciată este cea de la Turda. Însă și în alte zone din Transilvania, viticultura s-a dezvoltat cu bani europeni. Așa ar fi, pe Valea Mureșului, podgoriile de la Aiud sau de la Miniș. În zona Minișului, producătorii de vin au format o cooperativă și scot pe piață vinuri foarte bune, spune expertul în viticultură Spyros Stikas.

România se află printre primii 10 mari producători de vin din Uniunea Europeană, iar în ultimii ani, prestigiul vinurilor românești a cunoscut o consolidare importantă.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY