Viticultura renaște în Transilvania cu ajutorul banilor europeni

Trimite și altora

Tradiția vinurilor nobile renaște în Transilvania. În ultimii ani, au apărut multe mici podgorii care pun în valoare potențialul viticol al acestei regiuni. Unele dintre aceste afaceri produc doar vinuri în cantități mici, destinate colecționarilor.

Aderarea României la Uniunea Europeană a pus la dispoziția viticulturilor fondurile necesare pentru replantarea unor suprafețe însemnate. În Transilvania, multe afaceri de familie au reușit să se dezvolte și să intre pe piață cu vinuri de înaltă calitate. Așa ar fi podgoria Vatra Roșie, de lângă Gherla. Această podgorie produce vinuri de colecție, iar buteliile de vin sunt numerotate, spune reprezentantul podgoriei, Csaba Barabas.

În județul Cluj, o podgorie apreciată este cea de la Turda. Însă și în alte zone din Transilvania, viticultura s-a dezvoltat cu bani europeni. Așa ar fi, pe Valea Mureșului, podgoriile de la Aiud sau de la Miniș. În zona Minișului, producătorii de vin au format o cooperativă și scot pe piață vinuri foarte bune, spune expertul în viticultură Spyros Stikas.

România se află printre primii 10 mari producători de vin din Uniunea Europeană, iar în ultimii ani, prestigiul vinurilor românești a cunoscut o consolidare importantă.

Comments

comments

SHARE
Previous articlePeste 25 000 de tineri s-au înscris la admitere în universitățile clujene
Next articleIndicatoare stradale și afișaj electronic în stațiile de autobuz în comuna Florești
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

3 + nine =