Cardinalul Iuliu Hossu, apostolul Unirii Transilvaniei cu Regatul României

Trimite și altora

Una dintre cele mai importante personalități din generația Marii Uniri a fost cardinalul Iuliu Hossu. Este vorba de cel care a vestit mulțimii adunate la Alba Iulia decizia de Unire a Transilvaniei cu Regatul României. Multe dintre obiectele personale ale lui Iuliu Hossu sunt păstrate la Cluj-Napoca și la Gherla.

Iuliu Hossu s-a născut într-o familie nobiliară și preoțească, la Milașul Mare. Tatăl său, Ioan, era preot, iar unchiul său, Vasile, era episcop greco-catolic. Iuliu Hossu a fost trimis la studii, la Roma. Și-a luat doctoratul în Filosofie, apoi cel în Teologie. În 1910, a fost hirotonit preot de către unchiul său, Vasile Hossu. După izbucnirea Primului Război Mondial, a decis să devină preot militar. În anul 1917, Papa Benedict al XV-lea l-a numit episcop greco-catolic de Gherla.

În toamna anului 1918, Iuliu Hossu a fost primul ierarh care, împreună cu Alexandru Vaida-Voevod și Teodor Mihali, a decis să se pronunțe pentru Unirea Transilvaniei cu Regatul României. În 1 Decembrie 1918, a fost cel care a vestit mulțimii adunate la Alba Iulia decizia de Unire a Transilvaniei cu Regatul României. Înregistrarea audio a discursului său, refăcută în 1968, este păstrată în arhiva Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla. Tot acolo este păstrată și o fotografie realizată de Emanoil Samuilă Mîrza, care documentează momentul.

În 2 decembrie 1918, Iuliu Hossu a fost ales membru al delegației trimise la București, pentru a prezenta Regelui Ferdinand I declarația de Unire. În perioada interbelică, Iuliu Hossu și-a manifestat vocația de ctitor. A mutat sediul episcopal de la Gherla la Cluj, iar în 1936, a întemeiat prima comunitate monahală de la Nicula, pe care a încredințat-o Ordinului Sfântului Vasile cel Mare. Este vorba de cel mai important centru de pelerinaj al românilor din Transilvania. În perioada Celui de-al Doilea Război Mondial, Iuliu Hossu a rămas în Transilvania de Nord, cedată Ungariei.

Însă cele mai grele încercări au venit după instaurarea comunismului. Iuliu Hossu a fost arestat în anul 1948, iar Biserica Română Unite cu Roma a fost interzisă. Iuliu Hossu a trecut prin numeroase temnițe, inclusiv pe la Sighet Marmației. În anul 1969, Papa Paul al VI-lea l-a creat cardinal in pectore. Prizonierul Iuliu Hossu a murit în 1970, iar anul trecut, în 2 iunie, a fost beatificat de Papa Francisc, pe Câmpul Libertății din Blaj, alături de ceilalți șase episcopi greco-catolici morți pentru credință în temnițele comuniste. În urma sa, au rămas numeroase relicve.

Obiectele personale ale lui Iuliu Hossu au fost păstrate, după arestare, de diferiți apropiați. Azi, ele pot fi văzute în mai multe locuri. Un exemplu este muzeul din Gherla, unde sunt păstrate unele veșminte de ierarh. Altele, inclusiv obiecte liturgice sau decorații oferite lui Iuliu Hossu de către regii României, pot fi văzute în cadrul expoziției permanente găzduite de catedrala în construcție din Cluj-Napoca, dedicată Martirilor și Mărturisitorilor Credinței din Secolul XX. Există și obiecte, precum albumul cu fotografii originale realizate de Emanoil Samuilă Mîrza, păstrate la sediul Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla.

Comments

comments

SHARE
Previous articleInvestiții de 500.000 de lei în spitalele clujene
Next articleUBB și-a pus în funcțiune Centrul de Industrii Creative
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

eleven + ten =